بزرگترین مرجع باغبانی و زراعت در ایران

روش های نوین باغبانی و زراعت

بزرگترین مرجع باغبانی و زراعت در ایران

روش های نوین باغبانی و زراعت

بیماری لکه غربالی درختان میوه


Image result for ‫بیماری لکه غربالی‬‎Image result for ‫بیماری لکه غربالی‬‎Image result for ‫بیماری لکه غربالی‬‎


Image result for ‫بیماری لکه غربالی‬‎Image result for ‫بیماری لکه غربالی‬‎Image result for ‫بیماری لکه غربالی‬‎

این بیماری اولین بار در سال 1842 در کشور فرانسه بوسیله Leveille شناخته شده است امروزه در کلیه نقاط جهان از جمله در آمریکا شمالی و آمریکای جنوبی و اروپا و استرالیا و نیوزلاند و سایر نواحی جهان وجود داشته و خسارت زیادی وارد می نماید. (زمستان 1343).

 در ایران اولین بار اسفندیاری در سال 1375 این بیماری را روی درختان میوه هسته دار در مازندران ، گیلان ، گرگان و آذربایجان گزارش نموده است . بیماری در اکثر مناطق کشور کم و بیش وجود دارد و تا کنون از شهرهای شیروان ،‌گنبد ، بجنورد ، قوچان ،‌ماکو ، خوی و نهبندان و بسیاری از شهرهای دیگر گزارش گردیده است . شدت بیماری در استان آذربایجان و بویژه در باغهای قدیمی زیاد ا ست (اشکان ،‌اسدی 1350، ارشاد 1356) 
 در ایران تا کنون این بیماری روی درختان زرد آلو ، گیلاس . آلبالو . گوجه ، هلو ، شلیل و بادام دیده شده است و خسارت عمده آن بیشتر متوجه درختان زرد آلو می باشد. 
 اهمیت بیماری :
بیماری غربالی نه تنها باعث ضعف درخت و کاهش مقدار و ارزش محصول میشود بلکه بدلیل لکه ها و زگیل هائیکه روی میوه بجای می گذارد ارزش صادراتی برگه و قیسی حاصله از میوه های آلوده را نیز به نحو بارزی پائین می آورد. در بسیاری از باغهای آذربایجان شرقی و غربی و همچنین بعضی از باغهای خراسان و همدان بیماری شدت دارد که تمام جوانه ها و سر شاخه های درخت زرد آلو در اثر این بیماری خشک شده و درخت عملاً استفاده ای ندارد. درختان آلوده ایکه به حیات خود ادامه می دهند نیز بدلیل خشک شدن برگها و کاهش سطح سبز آنها در دوره فعال گیاه بطور غیر مستقیم لطمه دیده و در نتیجه مقدار محصول آنها پائین می آید. میزان خسارت سالیانه این بیماری در ایران بطور دقیق معلوم نیست و روی محصول زرد آلو معادل 224 میلیون ریال بر آورد شده است (اشکان واسدی 1350)
 علائم بیماری :
 زرد آلو ، هلو،‌گیلاس ، آلو و آلبالو از میزبانهای مهم این بیماری است. سرشاخه, گل, برگ, میوه و جوانه های درختان فوق مورد حمله این بیماری قرار می گیرند منتها اندام های مورد حمله و علائم آنها روی میزبانهای مختلف با هم فرق دارند. بدین معنی که در زرد آلو میوه ، برگ و جوانه ها مورد حمله قرار می گیرند ولی علائم روی سرشاخه ها دیده نمی شود. در بادام علائم روی سر شاخه ها و مخصوصاً برگ ظاهر می شود در صورتیکه به میوه خسارت وارد نمی آید در گیلاس علائم بیماری روی میوه برگ و جوانه ها و سرشاخه ها بوضوح دیده می شود در حالیکه در هلو نشانه های بیماری را روی میوه بندرت می توان دید در عوض برگ سر شاخه ها و جوانه های خواب این گونه به شدت مورد حمله قرار می گیرند.
 در زرد آلو و قیسی خسارت مهم و شدید این بیماری روی برگ و میوه می باشد و حتی جوانه های برگ و گل را مورد حمله قرار می دهند و اصولاً شاخه های جوان بندرت مبتلا می شوند.
الف-نشانه های غربالی روی برگ: حالت غربالی و سوراخ شدن برگها مشخص ترین و فراوانترین علائم بیماری است. در زرد آلو علائم بیماری همزمان با موقعی که جوانه های برگ باز میشود و هنوز برگ شکل و اندازه و حتی رنگ طبیعی بخود نگرفته بصورت لکه های گرد که در ابتدا برنگ قرمز متمایل به بنفش و در وسط تیره تر است بروز می کند. بتدریج این لکه های کوچک بزرگتر شده و از وسط شروع به خشک شدن نموده و برنگ قهوه ای در می آیند در این حالت حاشیه لکه ها بسیار مشخص و اغلب قهوه ای تیره می باشد. در این مرحله پیشروی لکه ها متوقف می شود و بتدریج بافت مرده برگ از نسج زنده به طریق پاره شدن پارانشیم وبشره جدا می گردد. به محض اینکه این پارگی کامل شد قسمت داخلی جدا شده و می افتد و در نتیجه سوراخی در پهنگ برگ ایجاد می شود که پیرامون آن یک نوار چوب پنبه ای قهوه ای کشیده شده است. شکل سوراخها معمولاً دایره ای بیضی و گاهی اشکال غیر هندسی و نامنظم می باشد. اندازه تنها بسته به زمان وقوع آلودگی از ته سنجاق تا قطر 6 میلیمتر و گاهی بیشتر تغییر می کند ولی لکه های دایره ای شکل معمولاً 4 تا 5 میلیمتر هستند. گهگاهی چند تا از لکه های بیماری بهم پیوسته و سوراخهای بزرگ و بیشکل بوجود می آیند که ممکن است با حشره خوردگی اشتباه شود. 
 این حالت یعنی توسعه بهم پیوستگی لکه های بیماری روی برگ بیشتر در موارد وقوع آلودگی های شدید اولیه در مرحله ایکه برگها دارای بافت لطیفی هستند رخ میدهد و در آلودگی های دیر هنگام چون برگها ضخامت کافی پیدا کرده اند و نیز بدلیل عدم رطوبت کافی و مناسب در محیط علائم برگی معمولاً به صورت سوراخهای منفرد ، ‌ریز و ته سنجاقی بروز می کند. احتمالاً واریته های مختلف نیز مقاومتشان در مقابل بیماری فرق داشته باشد. 
 در هلو لکه ها معمولاً در حاشیه برگها در طرفین و رگبرگ اصلی ظاهر می شود و یکنواختی سوراخ های ایجاد شده از نظر اندازه و شکل بیشتر از زرد آلو است.
لکه ها و سوراخهای ایجاد شده روی برگ گیلاس بزرگتر از لکه های برگ آلو و بادام میباشد. شکل و اندازه آنها بسیار نامنظم و متغییر است. معمولاً چند تا لکه مجاور هم ظاهر شده و قسمت بزرگی از پهنک برگ را فرا می گیرد. در گوجه و آلبالو لکه و سوراخهای غربالی نسبتاً منظم و مدور می باشد ولی اندازه آنها در آلو بزرگتر است. 
 ظهور علائم بیماری روی برگ بادام خیلی شبیه علائم آن روی برگ زرد آلو بوده و همزمان با باز شدن جوانه ها و پیدایش برگها می باشد. معمولاً اندازه سوراخها یکسان و شکل شان همانند است, قطرشان از 2 تا 4 میلیمتر متغییر است و از سوراخهای برگ زرد آلو کوچکتر حاشیه سوراخهای ایجاد شده روی برگ بادام قهوه ای مشخص و تعداد آنها نیز نسبت به زرد آلو بیشتر و متراکمتر است. لازم به ذکر است که مشبک شدن برگ و پیدایش لکه های نکروزه فقط مربوط به بیماری غربالی نبوده بلکه
 قارچهایی مثل:
 Cercospora circumscissa , Phyllosticta prunicola , Fusicoccum amygdali 
 باکتریهایی از قبیل :
 Pseudomounas syringae , Pseudomonas morsprunorum 
 و ویروسهائی مانند ویروس لکه حلقوی هلو نیز لکه ها و سوراخهایی شبیه علائم غربالی در برگ درختان میوه بوجود می آورند. 
 ب-نشانه های غربالی روی میوه :
میوه زرد آلو ،‌گیلاس و آلبالو مورد حمله این بیماری قرار میگیرند
علایم روی درختان گوجه ای که بشدت مورد حمله بیماری غربالی قرار گرفته بودندبصورت صمغ زدگی زیاد میوه های آن بدون وجود لکه مشخص دیده شده که احتمالا ًناشی از آلودگی به بیماری غربالی می باشد.
 روی میوه زرد آلو وقتی به اندازه مغز پسته است علائم غربالی به صورت لکه های قرمز مایل به بنفش و به اندازه ته سنجان ظاهر می گردد بتدریج که میوه درشت میشود این لکه ها برآمده شده و به صورت نقاط برجسته یا خال جوش در می آید و رنگشان قهوه ای می شود لکه ها و برآمدگیها ابتدا در سطح فوقانی میوه ها بصورت پراکنده یا تراکم بروز می کند و بعداً به سطح زیرین میوه نیز می رسد. در مواردی دیده شده است که حمله بیماری به میوه ها در بعضی ارقام و یا در شرایط خاص ، مواجه با عکس العمل آن میشود بدین معنی که بجای ظهور خال جوشها, گوشت میوه تحریک شده و به صورت پستانک نوک تیزی بالا آمده و رشد آن متوقف می شود در مواقعی که شرایط جوی برای رشد و نمو بیماری مناسب است, تعداد زیادی خال جوش بطور متراکم در سطح میوه ظاهر می شود. بطوریکه در این قسمت اپیدرم میوه کاملاً فاسد و چوب پنبه ای شده و از آن شیره تراوش می شود که بعداً سفت شده و بصورت صمغ در می آید گهگاهی بد شکلی هم در میوه های زرد آلو دیده می شود. حمله غربالی به میوه های جوان ،‌منجر به ریزش آنها می گردد بهمین جهت حدود 5 درصد از میوه های ریز در همان مراحل اولیه رشد در اثر حمله این بیماری ریخته و از بین می رود حمله بیماری به میوه زردآلو یکی از مخرب ترین حالات خسارت بیماریست. 
 نشانه غربالی روی میوه هلو به دو صورت ظاهر می شود:
 الف) میوه های هلو در مراحل اولیه رشد مورد حمله قرار گرفته و می ریزد. بهمین جهت میوه های باقیمانده روی درخت علائمی معمولاً از خود نشان نمی دهند , میوه های بسیار ریزیر حالیکه هنوز میوه ها شکلی به خود نگرفته شروع به ریزش می کنند و این عارضه معلول تاخت و تاز مستقیم قارچ روی میوه و همچنین نصف سر شاخه هائیکه روی آن شانکرهای بیماری به فراوانی مستقر است. این علامت در هلوهای ایران زیاد به چشم میخورد
 ب) وقتی میوه به درشتی میوه زیتون رسید تعداد زیادی لکه های کوچک مدور که ابتدا قرمز و بعد قهوه ای می شود روی آن مخصوصاً در حوالی دم میوه ظاهر می شود. اپیدرم میوه در قسمت لکه ها کرک طبیعی خود را از دست داده و به صورت پوسته ای در می آید که ممکن است بعداً بیافتد. ریزش این پولکها باعث ناهموار شدن سطح میوه می شود البته لکه های میوه هلو سطحی بوده و معمولاً رشد آنرا مختل نمی کند. (Viemont Bourgin, 1949) اینگونه علائم در ایران هنوز مشاهده نشده است (اشکان و اسدی 1350).
 علایم روی میوه گیلاس بیماری به صورت لکه های قهوه ای تیره ظاهر می شود که بتدریج گوشت میوه در محل لکه ها فرو رفتگی پیدا کرده و خشک و سیاه و ترکدار می شود گودیهای ایجاد شده معمولاً عمیق بوده و در غالب اوقات عمق آن تا هسته می رسد . در اینصورت گوشت میوه در پیرامون حفره های ایجاد شده به سمت داخل کشیدگی پیدا می کند قطر این حفره ها 5 تا 6 میلیمتر است.
روی میوه آلبالو لکه ها شبیه گیلاس است ولی فرو رفتگی حفره کمتر از آن می باشد به نظر می رسد. مکانیزم ایجاد فرو رفتگی در میوه گیلاس و آلبالو بدین ترتیب باشد که میوه در مراحل اولیه تشکیل و در دوران نارسی مورد حمله بیماری قرار گرفته و موجب چوبی شدن و توقف رشد قسمت آلوده می شود و رشد بعدی سایر قسمتهای گوشت میوه باعث می گردد که محل لکه به صور مختلفی ،‌فرو رفتگی پیدا کند.
 ج)نشانه های غربالی روی سرشاخه ها و جوانه ها :
علائم این بیماری روی سرشاخه ها اکثراً به صورت شانکر و ترک خوردگی ظاهر میشود و تشخیص آن احتیاج به دقت و آشنایی چشم دارد . آلودگی سرشاخه ها از آن جهت مهم است که باعث انهدام جوانه ها و ضعف درخت می گردد. سرشاخه های درخت زردآلو معمولاً مورد حمله بیماری غربالی نمی گیرد و علائمی روی آن مشهود نیست لیکن جوانه های آن باین بیماری مبتلا می شود . جوانه های آلوده معمولاً رنگشان تیره گاهی پوشیده از یک لایه ترشحات خشک صمغ به مانند است.
 غربالی روی سرشاخه های نازک و سبز گیلاس ابتدا به صورت لکه های قهوه ای و برجسته ظاهر میشود که بتدریج با پیشرفت مرض ترک خورده و حالت زخم بخود می گیرد. این حالت در مراحل آخر شبیه نیمرخ دانه گندم در طرف شیار آن می باشد . معمولاً قایقی شکل و اندازه آنها به 3 تا 2 میلیمتر می رسد پیدایش این زخمها در فصل بهار موقع ظهور شکوفه ها حائز اهمیت است زیرا چنانچه زیر جوانه های گل دهنده بروز کند باعث توقف ناگهانی رشد گیاه و خشک شدن سرشاخه ها و شکوفه ها می گردد در حالتهای شدید ،‌بسیاری از جوانه های گل و برگ و سر شاخه های درخت گیلاس به این ترتیب از بین می رود تشخیص این حالت بیماری معمولاً مشکل و با توجه به علائم روی برگ و میوه امکان پذیر است. 
 سرشاخه های سبز جوان بادام به شدت مورد حمله غربالی قرار می گیرد و سرتاسر آن لکه های گرد یا بیضی شکل ظاهر می شود قطر لکه های گرد بین 3 تا 4 میلیمتر تغییر می کند ولی پاره ای از اوقات لکه ها دراز و کشیده بوده و طول آن به 6-7 میلیمتر می رسد. رنگ لکه ها موقع ظهور ارغوانی و سپس قهوه ای می شود . معمولاً مرکز لکه قهوه ای روشن است که وسیله نوار قهوه ای تیره محاط شده است. این دو رنگی به لکه های سرشاخه های بادام حالت چشم میدهد. گاهی لکه ها ترک خورده و از آنها صمغ تراوش می شود.
شانکرهای غربالی روی شاخه های هلو شبیه علائم آن روی شاخه های بادام است با این تفاوت که زخمها معمولاً بزرگتر است بنحویکه گاهی اوقات اطراف سرشاخه ها را اشغال می کند و منجر به خشک شدن جوانه ها و قسمتهای بالایی می شود صمغ زدگی در سرشاخه های هلو بیشتر از بادام اتفاق می افتد . روی سرشاخه های آلو و گوجه علامتی از غربالی دیده نشده است (اشکان واسدی1350) .
عامل بیماری : 
 قارچ
 Stigmina carpophila 
 - Moniliales
 -Hyphomycetidae
 -Deuteromycetes 
 -Deuteromycota 
 این قارچ دوازده همنام دیگر دارد از آنجمله Clasterosporium carpohilum دراروپا عامل بیماری Coryneum beijerinckii معرفی شده است.
اندامهای رویشی و باروی این قارچ منحصر به میسلیوم ، کنیدی و کنیدیوفور است، قارچ دارای میسلیوم استوانه ای و بند بند بوده, رنگ آن متمایل به قهوه ای است و میسلیوم روی تمام قسمتهای مورد حمله(پارانشیم برگ و پارانشیم ناحیه پوست شاخه های جوان و سطح میوه) دیده می شود. 
 اندامهای زادآوری قارچ اسپورودوکیوم نام دارد که در زیر کوتیکول یا اپیدرم اندامهای آلوده تشکیل می شود. کنیدها تیره به رنگ سبز زیتونی متمایل به قهوه ای 3 تا 5 سلولی ، کمی خمیده و دو سر گرد می باشد. 
 چرخه بیماری :
قارچ عامل بیماری غربالی ،‌زمستان و همچنین سایر مواقع نامساعد را به صورت ریسه ، استروما و کنیدی در جوانه های آلوده و یا زخمهای روی سرشاخه ها به سر می برد . کنیدیها به صورت آزاد و یا چسبیده به توده های صمغ مترشحه از زخمها و یا در استروما خود را از سرما و یا سایر شرایط نامساعد حفظ کرده و از سالی به سال دیگر باقی می ماند عامل بیماری در مواقع نامناسب در هلو و بادام به صورت ریسه ،‌در زخم سرشاخه ها و جوانه های آلوده به سر می برد. ریسه هائیکه در شانکرها و یا جوانه های درخت وجود دارد در بهار و به محض مناسب شدن شرایط جوی تولید کنیدی می کند . کنیدیها به وسیله باران و باد پخش شده و روی میوه و برگها قرار می گیرند. تولید کنیدی در دمای 9 درجه سانتیگراد شروع و در حرارت 19 الی 23 درجه سانتی گراد به اوج میرسد. چنانچه هوا مرطوب و بارانی باشد کنیدیها به محض رهائی جوانه زده و تولید آلودگی می نمایند. بهمین جهت در سالهایی که پائیز آن ملایم و میزان رطوبت بالاست جوانه ها قبل از خواب زمستانه به شدت آلوده می شوند وو منبعی برای آلودگیهای بهار سال بعد خواهند بود. لوله تندش از راه نفوذ مستقیم و یا از روزنه ها وارد بافت گیاه می گردد. بنابر مطالعات ساموئل در سال 1927 آلودگی برگ بادام به طریق نفوذ مستقیم لوله تندشی در کوتیکول اتفاق می افتد بازتاب و واکنش هائیکه در برگ بادام در اثر قارچ S. carpophila اتفاق می افتد عبارتست از افزایش اندازه سلولها درمزوفیل سالم مجاور نسج منهدم شده که منجر به انسداد فضای بین سلولی و در نتیجه ظهور یک خط لهیدگی و هم چنین چوبی شدن و پیدایش سلولهایی داخل این ناحیه می گردد. در این حالت اگر رطوبت زیاد و برگها نسبتاً جوان باشند ،‌بریدگی اپیدرم در دو سطح برگ پیدا شده و تیغه های بین جدار سلولهای خارج ناحیه چوبی شده حل شده و قرص آلوده می افتد. سلولهای ناحیه مریستم معمولاً سعی می کنند بریدگی را ترمیم نمایند . دوره کمون بیماری از 3 الی 20 روز بسته به نوع اندام مورد حمله تغییر می کند.درجه حرارت مناسب برای رشد قارچ 19 درجه سانتیگراد است.(اشکان و اسدی 1350)قارچ عامل بیماری انگل اختیاری بوده و روی محیط غذایی مصنوعی می توان آن را کشت داد.از لکه های برگ مخصوصاًوقتی مسن باشد، جدا کردن قارچ مشکل است ولی از لکه های روی میوه زردآلوجدا سازی عامل بیماری به سهولت انجام می شود.
 باران برای جوانه زدن کنیدیها ضرورت دارد. از لحاظ انتشار عامل بیماری، باران کنیدیها را از لابه لای فلسهای جوانه ها و شاخه های مریض شسته و از قسمتهای بالای درخت به قسمت پائین منتقل می نماید و بدین لحاظ است که قسمت پائینی درخت شدیدتر آلوده می باشد. کنیدی برای جوانه زدن احتیاج به یک غشاء نازکی از رطوبت که اطرافش را بگیرد دارد و تحت اثر این رطوبت است که کنیدی می تواند تندش پیدا کرده و لوله ای از خود خارج ساخته و در نسج نبات نفوذ کند لذا از این نکته نتیجه گرفته می شود که در هوای خشک به هیچ وجه بیماری به وسیله این قارچ ایجاد نمی گردد.
 اثر رطوبت و دما بر روی آلودگی و توسعه بیماری غربالی بادام با عامل Wilsonomyces carpophilus
 دما و طول دوره رطوبت در طی دوره تلقیح عامل بیماری بر توسعه بیماری غربالی روی برگ های بادام با عامل Wilsonomyces carpophilus ( stigmina carpophilus) تاثیر می گذارد. در مطالعات کنترل شده از نظر محیطی شامل یک دوره رطوبت 14 ساعته به ترتیب 40-1 زخم روی هر برگ پس از 10 روز و در دمای 22درجه سانتیگراد ایجاد شد.افزایش طول دوره نمناکی در مدت دوره آلودگی صرفنظر از دما ، تعداد زخم ها  را بر روی برگ افزایش داد.                                                     
 تعداد زخم های ایجاد شده زمانی که در دوره رطوبتی بیشتر از 12 ساعت ، دما از 8 درجه به 22درجه سانتیگراد افزایش پیدا کرد شروع  به افزایش کرد. در دمای 8 درجه 4.7 و 45.6 زخم در هر برگ به ترتیب در دوره رطوبتی 30 ساعته و 48 ساعته تشکیل شد و در دمای 15 درجه و با دوره رطوبتی 28 ساعته پس از 15 روز 110 زخم تشکیل شد.
دما پس از دوره آلودگی در ظهور علایم ، مقدار توسعه زخم ها و غربالی شدن زخم ها تاثیر می گذارد اما بر تعداد زخم های تشکیل شده بی تاثر است . غربالی شدن زخم ها در 22درجه سانتیگراد (%72 از زخم ها غربالی شدند ) به طور معنی داری بیشتر از میزان آن در 8 درجه سانتیگراد (%  0.3 ) و 15 درجه (% 3.9 ) بود. علاوه بر این، دوره رطوبتی پس از یک دوره آلودگی اولیه منجر به تعداد بیشتری زخم و شاخص بالاتری از بیماری پس از 8 روز در 8، 15، و 22 درجه سانتیگراد و تشکیل اسپوردوخیوم پس از 16 روز در دمای 22 درجه می شود. 
 مطالعات مزرعه ای با تعداد روز های محدود و مشخص و دمای شبانه معین و دوره رطوبتی 12-10 ساعته و  16-14 ساعته به طور متوسط به ترتیب منجر به ایجاد 6.6 و 16 زخم در هر برگ شد. در مطالعات با دوره های رطوبتی بیشتر همچنین منجر به افزایش آلودگی برگ و بالا رفتن شاخص بیماری شد . درصد جوانه زنی (تندش) کنیدی های W. carpophilus در 4 ساعت %  85.3  و در 8 ساعت% 99.2 در دمای بین 10 و 30 درجه سانتیگراد تعیین شد.ایزوله های بیمارگر  از نظر ایجاد واکنش ضد پاتو‍‍ژنی روی برگ های بادام رقم های Neplus ultra  ، Carmel، Mhssion و Nonpareil  تست شدند.
 امروزه مدل های پیش آگاهی بیماری غربالی در صورتی که اینوکولوم  بیماری در منطقه وجود داشته باشد بر اساس میزان دما و طول دوره نمناکی طراحی میشوند. 
 کنترل :
از بین بردن کنیدیهای قارچ در قسمتهای آلوده درخت با مواد شیمیایی هیچ گاه با موفقیت قطعی توأم نبوده است فقط بر اثر مبارزه شیمیایی، بیماری کنترل و از شدت خسارت آن کاسته شده است.
در مورد این بیماری سمپاشیهای پیشگیری کننده کاملاً مؤثر بوده است. پروفسور R.E.Smith در سال 1906 محلول بردو(10-10-100)به منظور مبارزه با قارچ عامل بیماری غربالی به کار برد و از آلودگی جدید به طور کامل جلوگیری کرد ولی در بعضی از درختان به رشد و نمو درخت صدمه وارد شد(اثرات سوزانندگی مس)به عقیده دکتر Smith شرط موفقیت در مبارزه شیمیایی، انتخاب موقع سمپاشی است که باید بلافاصله قبل و یا بعد از بارانهای متعدد اواخر پائیز تا اوایل بهار صورت گیرد. 
 ـ تجربیات پروفسور E.E. Wilson در کالیفرنیا در مبارزه با بیماری غربالی با محلول بردو را دلخواه و مطلوب نشان داده است زیرا این سم می تواند کنیدی قارچ را به خوبی کشته و دوام خوبی در مقابل شستشوی باران و سایر عوامل جوی نشان می دهد. در حدود4/1 مس مصرف شده در محلول بردو که در پائیز به درختان پاشیده شده در بهار روی ساقه ها اندازه گیری شده است.سمپاشیهای پائیزه از آلوده شدن جوانه های خواب در طول فصل پائیز و زمستان جلوگیری می کند. تحقیقات و مطالعات زیادی در استرالیا و ایالت کالیفرنیا درباره موقع مبارزه به عمل آمده و به این نتیجه رسیده اند که برای جلوگیری از آلودگی میوه و برگ موقعی که شکوفه از جوانه های خواب زمستانی بیرون آمده ولی هنوز گلبرگها باز نشده اند باید سمپاشی نمود.گاهی اوقات هم سمپاشی دوم بهار بلافاصله پس از ریختن گلبرگها لازم می شود.
 در نروژ برای مبارزه از محلول بردو(8-8-100)و یا(4-3-100) قبل از گل کردن و بعد از گل کردن درختان استفاده می شود.

اشکان و اسدی(1350)،آزمایش های متعددی در امر مبارزه شیمیایی علیه بیماری غربالی انجام داده اند که به اختصار شرح داده می شود:
از میان قارچکش های آزمایش شده کاپتان(ارتوساید 50)، ملپرکس، پولیرام و لوناکول که برای سمپاشی بهاره به کار رفته است، قارچکش کاپتان برای مبارزه با بیماری غربالی بهترین است.کاپتان نه تنها در جلوگیری از بیماری مؤثر است بلکه برگ و مخصوصاً میوه های درختانی که با آن سمپاشی شده اند شفافیت و جلای خاصی پیدا می کند.بهترین نتیجه از سمپاشی موقعی حاصل می شود که درختان مبتلا 1 مرتبه در اواخر زمستان قبل از بیدار شدن درختها و تورم جوانه ها با محلول بردوی 2 درصد و 3 مرتبه در بهار با کاپتان 3 در هزار سمپاشی شود که اولین سمپاشی بهاره بلافاصله بعد از ریزش گلبرگها و در سمپاشی به فاصله 14 روز از همدیگر توصیه می گردد سمپاشی با محلول بردو بهتر است 2 مرتبه یکی در پائیز پس از ریزش برگها و دیگری در اسفند ماه قبل از بیدار شدن درختها صورت گیرد و بدین ترتیب می توان سمپاشی بهاره را تا حتی 1 مرتبه هم تقلیل داد. 
مبارزه بیولوژیک:
بررسی حالت تضاد قارچهای ساپروفیت با عامل بیماری غربالی زردآلو مشاهده گردید که در میکوفلور اندامهای هوایی درختان زردآلو، قارچ Trichoderma viride Pers دارای حالت تضاد با عامل بیماری غربالی است.با استفاده از این پدیده ممکن است از قارچ viride T.در مبارزه بیولوژیک علیه بیماری غربالی درختان زردآلو در باغات میوه استفاده نمود.

نظرات 27 + ارسال نظر
نیلوفر دوشنبه 21 اردیبهشت‌ماه سال 1394 ساعت 02:18 ب.ظ http://avp37.mihanblog.com/

محمد وبتون بیسته خیلی از سایتتون خوشم اومد

................ جمعه 22 خرداد‌ماه سال 1394 ساعت 05:10 ب.ظ

سلام
علت زردی برگ درختان هلو در خردادماه چیست؟؟؟

درخت هلو هرچند وقت یکبار نیاز به آبیاری دارد؟؟؟

سلام زردی معمولا اگه خود برگ زرد باشه اما رگبرگ ها سبز باشه کمبود آهن هست اگه زردی عمومی باشه معمولا کمبود اوره هستآبیاری هم بستگی به منطقه آب و هوایی داره دیگه اما معمولا هلو آب زیاد میخواد

سید عبدالله رکابی دوشنبه 25 خرداد‌ماه سال 1394 ساعت 09:34 ق.ظ

خیلی عالی بود.
درختهایی که فقر آهندارند،یا در معرض آبگرفتگی هستند بیشتر در معرض ابتلا به بیماری لکه غربالی هستند .تشکر

zahra جمعه 29 خرداد‌ماه سال 1394 ساعت 09:26 ق.ظ

با سلام و خسته نباشید
ما درخت انجیری در حیاط داریم که 5 سالی میشه میوه میده اما دوساله که میوه هاش کمی میرسن و بعد نرم وپلاسیده میشن .
البته امسال برخی از میوه هاش خوبن برخی پلاسیده هستن.رشد درخت هم خیلی زیاد شده ،سال قبل کمی از شاخه هاش کوتاه کردیم .
به نظرشما چه دلیلی میتونه داشته باشه؟و درچه فواصل زمانی باید به درخت آب داد ؟

سلام یک نوع حشره هست که به گوشت انجیر حمله میکنه راه حلشم اینه که اول چرخه زندگیشو پیدا کنید بعد به فکر مبارزه باشید تو قسمت آفات انجیر بیشتر توضیح دادم البته این حشره به درختانی که بیشتر آب میخورن بیشتر حمله میکنه

سعید شنبه 17 مرداد‌ماه سال 1394 ساعت 12:58 ق.ظ

سلام علت لک های قهوه ای یا گری روی میوه سیب پاییزه دماوند چیست؟لطفا راهنمایی کنید ممنون

یک نوع قارچ هست

امین دوشنبه 2 آذر‌ماه سال 1394 ساعت 10:56 ب.ظ

سلام ببخشید امروز درخت کاج سوزنی ما در اتش سوخت شاخه هاش خشک شده و تنش سیاه میخواستم بدونم ایا زنده میمونه و باید شاخه های خشکش رو بزنم یا نه در کل راهنمایی کنید در این زمینه

سلام فکر نمیکنم جون سالم به در ببره

فرهاد چهارشنبه 2 دی‌ماه سال 1394 ساعت 03:01 ب.ظ

با سلام و خسته نباشید .مطالب خیلی مفید بود و . سال جاری 3بار سم کاپیتان استفاده کردم 3در هزار و چندین درخت بزرگ را به دلیل دز بالا خشک شدند.نتونستم پاییز سم بردو بزنم با توجه به اینکه باغ هلو بنده به بیماری غربالی دچار شده و خسارت زیادی به بار اورده است چگونه میتوانم جبران کنم . لطفا مرا راهنمایی تخصصی و(خصوصی) کنید

سلان لکه غربالی معمولا تو سالهایی که بارندگی زیاده مخصوصا بعد از عید شدتش بیشتر میشه ما خودمونم تو باغ های زردالومون کم و بیش هست پیشنهاد میکنم بعد از عید یه سمپاشی با بنومیل انجامدبدید

یاسر دوشنبه 21 دی‌ماه سال 1394 ساعت 11:49 ب.ظ

واقعا ممنون از مطالب مفید و عالی

یار سه‌شنبه 18 اسفند‌ماه سال 1394 ساعت 08:18 ب.ظ

با عرض سلام و خسته نباشید. سوالی در مورد درخت شلیل داشتم. در مغان الان که موقع گل دادن درخت شلیل است در درختان بعضی از جوانه ها و گل ها رشد نکرده و مانند این است که پوسیده شده اند و وقتی دست میزنی میفتند. میخواستم بدونم علت چی میتونه باشه و آیا کاری میتوان انجام داد. ممنون از مطالب مفید شما

سلام عکسشو بفرستید بهتر میتونم جواب بدم اما به نظر میرسه که شپشک بهش حمله کرده

یاسر چهارشنبه 19 اسفند‌ماه سال 1394 ساعت 12:23 ق.ظ

مهندس فکر نکنم از شپشک باشه چون درخت شلیل ما دو ساله هست و شپشکی نداشت جوانه ها و گلهایی که سالم هستن باز شدن ولی اونایی که خراب شدن کلا تکون نخورده و خشک شده. چطور میتونم عکسش رو براتون ارسال کنم؟؟؟؟؟؟؟؟؟

بله حتما برامذبفرستید baghbani.novin@gmail.com

حمیدرضارمضانی چهارشنبه 25 فروردین‌ماه سال 1395 ساعت 07:34 ب.ظ

سلام سال 92سه تادرخت کاشتم هلو گیلاس الوهلوگیلاس کرم زدن خوش شدن حالا الوسفیدک زده چه سمی بزنم درست بشه ممنون میشم راهنماییم کنید

سفیدک قارچ هست از قارچ کش بنومیل استفاده کنید

زهرا دوشنبه 7 تیر‌ماه سال 1395 ساعت 07:27 ب.ظ

با سلام ایا این بیماری غربالی روی زردالو که وحود دارد برای مصرف مشکلی دارد؟؟ چون زردالوی ما این بیماری ر داره دانه های قرمز روشه ممنون میشم سریع پاسخ بدین

سلام فکر نمیکنم ضرر داشته باشه ما خودمونم درختامون این آفتو داره به نظرم ضرر سموم قارچکش بیشتر از خود قارچ ها باشه برای انسان

مهدی پنج‌شنبه 28 مرداد‌ماه سال 1395 ساعت 06:04 ب.ظ

لکه های سفید و زرد رنگ روی شلیل برای انسان ضرر دارد؟

اگه بیماریه لکه غربالیه نه

محمد راد چهارشنبه 17 شهریور‌ماه سال 1395 ساعت 12:44 ق.ظ

جناب مهندس من چطوری میتونم با شما در ارتباط باشم .

سوالی داشتی عزیزم همینجا بپرس یا به ایمیلم بزن baghbani.novin@gmail.com

حمید چهارشنبه 23 فروردین‌ماه سال 1396 ساعت 03:42 ب.ظ

سلام بهترین سم برای غربالی بجز کابتان چیست کابتان ریزشه بار داره

سلام بردو فیکس بد نیست اما باید توی زمستان بزنید ما خودمون هم کاپتان میزنیم ریزش نداره

رضا رحیمی سه‌شنبه 19 اردیبهشت‌ماه سال 1396 ساعت 12:34 ب.ظ

سلام .
میخواستم بپرسم علت لوله شدن برگهای جوان درخت خرمالو چی هست ؟ مربوط به کم آبیه یا اینکه آفتی چیزی دچار شده ؟ امسال کاشته شدن و در ابتدای فروردین خیلی سریع برگ دادن و خیلی هم برگ و شاخه دادن ولی الان برگهای جوان لوله شدن از کناره ها ...

سلام عکسشو برام ایمیل کنید

محمد بیات سه‌شنبه 26 اردیبهشت‌ماه سال 1396 ساعت 06:11 ب.ظ

با سلام، با تشکر از زحماتوشما،برگ ،درخت آلو هایم سوراخ شده با شکل های هندسی متفلوت و در اندازه های مختلف،،،،به نظر شما مشکل قارچی است؟آاسفند ماه قارچ استفاده کرده بودم

سلام آره بیماری لکه غربالی هست بعد از برداشت یه سم کاپتان بهش بزنید

عالی سه‌شنبه 31 مرداد‌ماه سال 1396 ساعت 08:20 ق.ظ

ممنون خوب بود

کاظمی پنج‌شنبه 23 فروردین‌ماه سال 1397 ساعت 05:04 ب.ظ

سلام
باغچه ای داریم که درختان نهال هلو وزرد الو کاشتیم
اما برگهای درختان سوراخ میشن
لطفا راه از بین بردن این حالت به من نشان دهید ممنونم

اگه حشره ای پیدا نکردی حتما قارچی هست با کاپتان یا بوردو سمپاشی کن

امیر جمعه 31 فروردین‌ماه سال 1397 ساعت 11:14 ق.ظ

سلام برای میوه زردالو استفاده از اکسی کلرو مس در اواخر برج یک تاثیری داره

سلام قارچ کش های بر پایه مس رو معمولا بعد از برداشت میزنن شما توی پاییز و زمستان اقدام کنید الان فقط روند بیماری رو یه مقدار کند میکنه

محمد نبی اصغری سه‌شنبه 4 اردیبهشت‌ماه سال 1397 ساعت 11:17 ب.ظ

با سلام وادب روی میوه نارس زردالو در اواخر فروردین لکه های قرمز فقط سمت رو به اسمان دیده میشه ایا بیماری لکه غربالی است ممنون

سلام بله لکه غربالیه

محمد دوشنبه 17 اردیبهشت‌ماه سال 1397 ساعت 12:28 ب.ظ

سلام. چند درخت زردآلو ده ساله تو باغ دارم در فصل بهار گل و شکوفه زیادی می کنن اما بعدا گلها می ریزد و تعداد بسیار کمی میوه می گیرن(هر درخت تقریبا 2کیلو). ابتدا فکرمی کردم سرمازدگی بهار باعث میشه اما امسال سرما نبود و درختایی داشتم که قبل از اونا گل کردن الان میوه دارن اما باز هم این چند درخت مثل هر سال میوه بسیار کمی دارن.درخت های خیلی خوب و سرسیز و سرحال هستن علت کم باری این درختها چیه؟ ممنون

سلام تو چه منطقه آب و هوایی هستید؟

محمدرضا شنبه 2 تیر‌ماه سال 1397 ساعت 08:47 ب.ظ

سلام
درخت انگور ما نسبت به سایر همسایه ها خیلی زودتر از موعد(اواخر فروردین)برگ میزنه و اواخر خردادماه هم شروع به زرد شدن میکنه و معمولا انگورهاش قبل از اینکه برسن حالت آردکی میشن و بهمین خاطر مجبوریم غوره بچینیمشون
ممنون میشم راهنمایی و یا درمانش رو بفرمایید اگه ممکنه جوابش رو ب ایمیلم بفرستید

سلام هر سال بهار تو سه نوبت باید قارچ کش بزنید خیلی راحت میشه باهاش مبارزه کرد

درمان خال های قهوه ای روی پوست که به مرور زمان زیاد شده و باعث از بین رفتن به می شود چیست؟؟؟؟؟

سلام قارچیه باید در طول سال از قارچ کش ها استفاده کنید

مهدی چهارشنبه 31 مرداد‌ماه سال 1397 ساعت 03:35 ق.ظ

سلام
چند تا نهال دو ساله زردالو خریدم و با باغچه منتقل کردم. اونجا که خریدم خیلی تر و تازه بودن.. اما به محص ورود به باغچه برگهاشون شروع به سفید شدن و خشک شدن کرد. لطفا راهنمایی بفرمایید
با تشکر

سلام نهال زردالو رو وقتی برگ داشت خریدین؟!!!

اهورا سه‌شنبه 15 آبان‌ماه سال 1397 ساعت 08:48 ب.ظ

ضمن درود فراوان خدمت شما مهندس عزیز
اگه لطف کنید بفرمائید علت سیاه شدن سرشاخه های درخت شلیل چیه و واسه درمانش باید چیکار کنم ممنون میشم

سلام عکسشو برام ایمیل کنید

اکبر پنج‌شنبه 8 فروردین‌ماه سال 1398 ساعت 12:29 ق.ظ

بهترین قارچکش برای غربالی ایپردیون کاربندازیم ( رورال ) هستش غربالی کاملا به کاپتان مقاومه ... تجربه 18 ساله باغداری هلو اینو بهم میگه .. 4 بار رورال میزنم طی 20 روز از گلدهی تا برگدهی کامل .. تو یک هکتار 50 تا 60 تن هلو برداشت میکنم

ممنون که تجربیاتتون رو به اشتراک میزارید

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد