بزرگترین مرجع باغبانی و زراعت در ایران

روش های نوین باغبانی و زراعت

بزرگترین مرجع باغبانی و زراعت در ایران

روش های نوین باغبانی و زراعت

درخت زیتون


تصویر

زیتون از شاخه گیاهان گلدار، از گیاهان جدا گلبرگ و از تیره زیتونیان است. زیتون گیاهی است همیشه سبز با عمر زیاد که می توان به مفهومی آن را درخت ابدی دانست و در صورتی که تنه اصلی این درخت از بین برود زندگی مجددش را با رویش پاجوش ها ادامه می دهد.

آب و هوا:

زیتون با اقلیم های مدیترانه ای و شبه مدیترانه ای سازگار است. زیتون در مناطقی بهترین عملکرد را خواهد داشت که دارای زمستان هایی معتدل و تابستان هایی گرم و خشک و طولانی باشند. زیتون به یخبندان های شدید حساس است اما این دما در دوران رشد گیاه فرق می کند، گیاهان جوان تا 9- درجه سانتیگراد و درختان مسن تر تا 12 - درجه سانتیگراد را تحمل می کنند.
زیتون در مناطقی با بارندگی سالیانه بین 500 تا 800 میلی متر بخوبی رشد و نمو کرده و محصول قابل قبولی تولید می کند. مقدار رطوبت زیاد حمله بیماری های قارچی و باکتریایی را فراهم می کند به همین علت باید از کاشت آن در کنار دریا خودداری نمود.

بارش تگرگ باعث زخمی شدن شاخه ها و سرشاخه های درختان می شود. وزش باد ملایم برای درختان زیتون مفید است، زیرا گرده افشانی زیتون با باد انجام می شود.

خاک:

قلیایی می باشد و از خاکهای سنگین هوموس دار،آبدار و اراضی PH درخت زیتون نیازمند خاک عمیق رسی - شنی ، قابل نفوذ و آهک دار با دارای سطح ایستایی بالای آب که حالت غرقابی ایجاد می نماید گریزان است و نسبت به شوری خاک مقاومت نسبی دارد. بهترین خاک برای کشت زیتون ، خاکهای لومی و رسوبی کنار رودخانه ها و اراضی دارای زهکشی خوب می باشد.


ازدیاد درخت زیتون:

ازدیاد درخت زیتون از طرق مختلف صورت می گیرد مانند کاشت هسته ، قلمه، خوابانیدن شاخه و پیوند بذری.
از میان طرق مختلف تکثیر، بیشتر از کاشت هسته برای تهیه پایه و پیوند و قلمه خشبی و یا نیمه خشبی استفاده می کنند.

ایجاد باغ زیتون:
قبل از کاشت درخت زیتون عملیات زیر روی زمین انجام می گیرد:
- نقشه برداری و آمایش زمین
- تسطیح و تمیز ساختن زمین
- شخم عمیق و نصب سیستم آبیاری و حفر کانالها
- تعیین تراکم کاشت و حفر چاله
- کاشت نهال و تربیت سه ساله اول پس از کاشت پاییز سال قبل از کاشت درخت در محل اصلی، دو یا سه سال پس از کاشت بذر یا قلمه زدن، باید نهالها را از خزانه کنده و آنها را در شیاری 1 تا 2 سانتیمتر دارند را انتخاب / به عمق 30 تا 40 سانتیمتر بطور عمودی زیر خاک کرد. برای کاشت درخت زیتون باید نهالهایی که قطر 5 کرد. زیرا به تجربه ثابت شده است که درختان حاصله از این نوع نهالها نتیجه بهتری از حیث بهره برداری می دهند.
یکسال پس از کشت درخت زیتون در محل اصلی یعنی اگر هوای محل زیاد سرد نباشد، در زمستان و در غیر اینصورت از نیمه دوم اسفند ماه اقدام به هرس می کنند.برای این منظور انتهای نهال را به فاصله 70 سانتیمتری از سطح زمین قطع کرده و در 25 سانتیمتر انتهای فوقانیاین ساقه 3 تا 5 شاخه جانبی قوی انتخاب کرده، بقیه را حذف می کنندبا وجود مقاومت زیادی که درخت زیتون به بی آبی نشان می دهد در نقاطی که تابستان خشک و گرم دارد برای برداشت حداکثر محصول و تهیه میوه مرغوب، آبیاری حتماً لازم است.
کودهای ازته تاثیر زیادی بر درشتی میوه و مقدار محصول زیتون دارند، بهمین دلیل بایستی سالیانه مقداری کود دامی و شیمیایی ازته به درخت داد.

برداشت محصول:

طرز برداشت محصول زیتون براساس اینکه میوه جمع آوری شده برای تهیه کنسرو یا برای تهیه روغن باشد تفاوت می کند.زیتون کنسروی باید حتماً دانه دانه از درخت چیده شود، اما در زیتون روغنی این روش برداشت مقرون به صرفه نبوده و با دست کشیدن روی شاخه و یا ضربه زدن به شاخه ها با یک چوب بلند میوه ها را از درخت جدا می کنند.این طرز برداشت نیز هر چند ارزان تمام می شود ولی به علت شکسته شاخه های جوان به محصول سال بعد از نظر کمی ضربه می زند .


نظرات 12 + ارسال نظر
مرتضی باقرزاده- گیاه کوچک دوشنبه 10 شهریور‌ماه سال 1393 ساعت 01:49 ق.ظ

خسته نباشی مهندس

زهرا چهارشنبه 30 مهر‌ماه سال 1393 ساعت 11:27 ق.ظ

سلام ممنون از اینکه وقت گذاشتین و به وبلاگ من سرزدین.حرف شما متین دررابطه با زردآلو،اما باتوجه به علم فیزیولوژی پس از برداشت باید خدمتتون عرض کنم که میوه ها رو اصولا قبل از رسیدگی کامل میچینن تا طی بازاررسانی آسیبی به میوه وارد نشه.دوم اینکه اگه اشتباه نکنم رتبه اول صادرات زردآلو توی جهان دست کشور آلمانه که رتبه 6 تولید زردآلو رو داره.این نشونه ی ضعف در بخش تولید نیست بلکه نشونه ضعف در بخش صادرات کشورمونه که دل به صادرا نفتی خوش کرده و توجهی به صادرات غیرنفتی بخصوص کشاورزی نداره.

سلام حرفتون درسته ما یک سال همین کارو کردیم اما افت تناژ زیادی داشتیم واسه اینکه زرد آلو عمده وزنش توی ۳روز آخر بهش اضافه میشه

javad یکشنبه 12 بهمن‌ماه سال 1393 ساعت 12:43 ب.ظ

خیلی ممنون سپاسگزارم

اکبر چهارشنبه 15 بهمن‌ماه سال 1393 ساعت 12:32 ق.ظ

على ابویى چهارشنبه 6 اسفند‌ماه سال 1393 ساعت 08:57 ب.ظ

بنام خدا.باتقدیروتشکرازمطلب خوبتون درخصوص درخت زیتون ضمنا اگر عرض میکردید کدام مناطق ازکشور ایران بهتر و بیشتر مساعدبراى کاشت درخت هست بهتربود.ولى درکل مطالب جامع و کامل بود،باتشکر.موفق باشید،یاعلى

عباس مستاجران شنبه 19 اردیبهشت‌ماه سال 1394 ساعت 08:23 ب.ظ

سلام درخت زیتون من آفت موقع گل دلرد وعبارت از حشره های سفید رنگی هستند که به اطراف گل میوه های زیتون من تجمع کرده اند آب\اشی کرده ام ولی باز زیاد می شوند .چه کنم؟ مرا راهنمایی می کنید به آدرس فیس بوک abbas mostajeran ارسال فرمایید متشکرم..// ایمیلم کار نمی کند

از سمسم حشره کش استفاده کنید

پری چهارشنبه 30 اردیبهشت‌ماه سال 1394 ساعت 04:12 ب.ظ http://pary-91.blogfa.com

سلام.
ممنون عالی بود.

فاطمه سه‌شنبه 10 شهریور‌ماه سال 1394 ساعت 04:23 ب.ظ http://esfraja.blogfa.com

سلام مطب خوبی بود اما من جواب سوالم را نگرفتم میشه راهنمایم کنید چهار ساله نهال زیتون کاشتم و میوه نمیده خیلی خیلی کم دوسه تا و هرسم کردم فایده نداره چیکار کنم میوه بده.تشکر

سلام دلایل زیادی میتونه داشته باشه شاید نسبت اوره به هیدرات خاک بالاست

محمد سه‌شنبه 5 آبان‌ماه سال 1394 ساعت 11:16 ق.ظ

سلام..خسته نباشید..ممنون از مطالبتون..اگه لطف کنید بفرمایید برای کاشت زیتون میزان عمق گودال چقدر باید باشد

سلام معمولا ۵۰ در ۵۰ به عمق ۵۰ سانت

ایمان یکشنبه 7 آذر‌ماه سال 1395 ساعت 03:30 ب.ظ

سلام آیا کشت زیتون در اصفهان امکان پذیر هست و توجیه اقتصادی دارد

سلام اگه تو آب و هوای خیلی سرد نباشه اره

جعفری پور چهارشنبه 10 آذر‌ماه سال 1395 ساعت 01:53 ق.ظ

سلام ببخشیدمن الان دوسه سالی میشه زیتون کاشتم نزدیک ده هکتار.الان بخاطربارش برف وسرمای این برف تمام برگهای درختام یجوری خشک شدن ایاامیدی ب دوباره زنده شدنشون هست؟ولی شاخه هاش هنوزخشک نشدن.ممنون

سلام نباید توی منطقه ای که احتمال میره دما در زمستان به منفی ده درجه برسه زیتون کاشت اما اگه شاخه ها هنوز خشک نشده امکانش هست درخت سالم بمونه

سام پنج‌شنبه 1 شهریور‌ماه سال 1397 ساعت 03:19 ب.ظ https://t.me/sam_navidnezhad

سلام
ببخشید در استان اصفهان هم نیشه کاشت و بار میدهد؟ ممنون

سلام بله

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد