بزرگترین مرجع باغبانی و زراعت در ایران

روش های نوین باغبانی و زراعت

بزرگترین مرجع باغبانی و زراعت در ایران

روش های نوین باغبانی و زراعت

علائم کمبود عناصر غذایی در درختان میوه

علائم کمبود عناصر غذایی در درختان میوه

مقدمه:
تمامی موجودات زنده این کره خاکی از جمله گیاهان برای رشد و نمو و ادامه حیات خود، نیاز به مواد غذایی دارند، البته مقدار آن عناصر برای انواع مختلف گیاهان متفاوت است. در بیشتر خاکها مقدار نسبی این عناصر، برابر نیازهای طبیعی گیاه نیست و از آن گذشته زمین نمیتواند این گونه مواد را به اندازه کافی تولید کند و آن مقداری هم که در خاک وجود دارد، به مرور زمان به وسیله گیاه جذب میشود، پس برای بدست آوردن محصول کافی، لازم است همه ساله مواد مورد نیاز را بسته به نوع گیاه به خاک اضافه نمود.
هر چند که عناصر معدنی مقدار کمی از وزن یک گیاه را تشکیل می دهد ولی هر کدام از این عناصر وظایفی را در انجام فعالیتهای حیاتی گیاه و تعادل بین رشد رویشی و زایشی بر عهده دارند و عدم وجود و یا وجود بیش از حد این عناصر در خاک، اختلالاتی را در گیاه بوجود می آورد که روی رشد و نمو گیاه و در نهایت روی کمّیت و کیفیت محصول تأثیر خواهد گذاشت.

عناصر غذایی مورد نیاز گیاه:
بطور کلی تعداد عناصر مورد نیاز گیاه که درمحلول خاک موجود میباشند، شامل 13 عنصر است که بر اساس میزان مصرف گیاه به دو دسته زیر تقسیم می شوند:
Macroelements) -1 ):عناصر پر مصرف و یا بزرگ عناصر عناصری از قبیل: نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم وگوگرد که بیشتر مورد نیازگیاه می باشند را عناصر پرمصرف می گویند.
Microelements) -2 ):عناصر کم مصرف و یا ریز عناصر عناصری چون آهن، منگنز، روی، مس، بُر، مولیبدن و کلر که به مقدار بسیار کم موردنیاز گیاه می باشند را عناصر کم مصرف یا ریزمغذی می گویند.
البته سه عنصرکربن، اکسیژن و هیدروژن هم از عناصر مورد نیاز گیاهند ولی چون این عناصر به فراوانی در هوا و آب یافت می شوند، به عنوان عناصر غذایی خاک محسوب نمی شوند.

علائم ظاهری کمبود عناصر غذایی در درختان میوه:
کمبودهای شدید عناصر غذایی در گیاه به صورت علائمی مختلف قابل مشاهده است که میتوان به مواردی چون تغییر رنگ، سوختگی، توقف رشد جوانه های انتهایی، تغییر شکل میوه ها، تفاوت در عملکرد، زودرسی، دیررسی، کوچک شدن میوه ها، نارسایی در رشد، کاهش گسترش ریشه و کاهش خاصیت انبارداری میو ه ها اشاره نمود.
لازم به ذکر است که نشانه های کمبود، گاهی مشابه هم بوده و همچنین عوامل دیگری چون تغییرات دما، استفاده از سموم، حشرات، باد و دیگر عوامل طبیعی نشانه هایی را از خود به جای می گذارند که مشابه علائم کمبود است. به همین دلیل، تشخیص و معالجه کمبود عناصر غذایی از روی علائم ظاهری باید با احتیاط و به وسیله کارشناسان با تجربه انجام گیرد.

معمولاً کمبود عناصر غذایی در گیاهان ناشی از موارد زیر است:
1)کمبود واقعی: کمبود عناصر غذایی در خاک و یا وجود ترکیب شیمیایی غیر قابل جذب آن برای گیاه.
2)کمبود دروغین: کمبود عناصر غذایی به علت ایجاد شرایط خاص در محیط کشت.

در این حالت ریشه ها قادر به جذب عناصر موجود در خاک نمی باشند مانند موارد زیر:
الف) سرد بودن خاک: در این حالت پتاسیم موجود در خاک جذب ریشه نمیشود.
ب)غرقابی بودن خاک: آهن، مس و کلسیم در خاک غرقابی جذب نمیشوند. به عنوان مثال آبیاری پی در پی در خاک، شرایط احیاء و اکسیداسیون در خاک را فعال نموده و عناصری مثل آهن و منگنز به خاطر اکسیده شدن غیر قابل جذب میگردند.
ج) اسیدیته ( pH) نامناسب: در خاکهای خیلی اسیدی، منگنز و روی و در خاکهای قلیایی آهن، منیزیم و بُر جذب نمیشود.
د) اثر متقابل و منفی عناصر نسبت به یکدیگر: در این حالت حضور یک عنصر باعث عدم جذب عنصر دیگر می شود. مثلاً حضور پتاسیم بیش از حد باعث کمبود منیزیم می شود و یا حضور بیش از حد ازت باعث رشد سبزینه ای گیاه شده و تعادل مصرف برخی عناصر مورد نیاز در گیاه را به هم میزند.

از دیگر دلایل ظهور کمبود عناصر در گیاه، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
شستشوی خاک بویژه در خاکهای سبک که باعث کمبود عناصر محلول در خاک مثل ازت و منیزیم میشود. در شرایط اسیدی خاک، این حلالیت برای آهن و کلسیم بروز کرده و شسته میشوند و در شرایط قلیایی شستشوی پتاسیم اتفاق می افتد.
با فشرده شدن خاک و عدم تبادلات گازی در خاک، گاز دی اکسید کربن محبوس شده و با کربناتهای خاک تشکیل بی کربنات داده و رسوب کلسیم میدهد و شرایط قلیایی ایجاد شده در خاک، منجر به کمبود برخی عناصر میشود.
مصرف کود حیوانی نپوسیده در ابتدا باعث میشود تا ازت موجود در خاک صرف پوسیدن کود شده و در نتیجه گیاه با کمبود ازت مواجه شود و از طرفی با مصرف کود حیوانی، میزان بعضی از عناصر، در خاک چندین برابر افزایش یافته و منجر به کمبود جذب دیگر عناصر موجود در خاک میشود. استفاده از کودهای شیمیایی پر مصرف و عدم کاربرد کودهای شیمیایی کم مصرف، منجر به کمبود آنها در خاک شده که لزوم یک مدیریت صحیح در مصرف کودهای پر مصرف و کم مصرف در خاک ضروری به نظر میرسد.
در زمان خشکی و تبخیر بیش از حد ازسطح خاک، برخی نمکهای محلول مثل کلرور پتاسیم و سدیم و کمی هم کلسیم و منیزیم و یا ترکیبات نیترات به سطح خاک آمده و در نتیجه جذب این عناصر برای ریشه امکان پذیر نمیباشد.

چند روش برای تعیین کمبود عناصر:
برای تعیین کمبود عناصر غذایی در گیاهان روشهایی وجود دارد که در اینجا به صورت اختصار به معرفی آنها می پردازیم:
۱)آنالیز و تجزیه خاک: این آزمایش در آزمایشگاه های تجزیه آب و خاک بوسیله کارشناسان مجرب صورت میگیرد. بدین صورت که از خاک مزرعه یا باغ نمونه گیری شده و با مراجعه به آزمایشگاه، اسیدیته، شوری و املاح محلول در خاک، میزان عناصر موجود درخاک تعیین میشود.
۲) آنالیز و تجزیه بافتهای گیاهی (برگ و دمبرگ): این آزمایش وقتی گیاه در حال رشد است انجام میشود. که این آزمایش برای تأیید اختلالات ظاهری مورد استفاده قرار میگیرد. با تجزیه برگ، میزان عناصر موجود درآن اندازه گیری میشود و با میزان طبیعی (مستلزم وجود آزمایشگاه های استاندارد) که بایستی در برگ وجود داشته باشد مقایسه میشود.
3) تشخیص ظاهری از روی علائم: گیاهان با ایجاد علائم خاصی بر روی اندا مهای خود به خصوص بر گها به کمبود عناصر مختلف عکس العمل نشان میدهند. این علائم میتواند به عنوان محکی برای تشخیص استفاده شوند اما نمیتواند معیار دقیقی برای تشخیص کمبود عناصر باشد، به عبارتی دیگر بعضی از عناصر کم مصرف علائمی شبیه به یکدیگر دارند و در مواردی نیز کمبود یک عنصر به صورت پنهان میباشد و هیچگونه علائم ظاهری بوجود نمیآورد ولی بر روی عملکرد نهایی گیاه تأثیر میگذارد. با توجه به اینکه برگها کارخانه تولید مواد غذایی برای میو هها هستند که اگر سالم نباشند عملکرد و کیفیت میوه نیز کاهش مییابد، لذا با بروز اولین علائم باید جهت رفع خسارت به درمان پرداخت .

رابطه علائم کمبود عناصر غذایی با تحرک آنها در گیاه:
محل ظهور علائم کمبود عناصر غذایی در گیاهان، به وسعت و میزان انتقال عناصر غذایی از برگهای پیر به قسمتهای جوان گیاه بستگی دارد که میتوان عناصر را بر اساس جابه جایی در گیاه به دو دسته تقسیم نمود:
1)عناصر متحرک (پویا یا موبایل):
علائم کمبود این عناصر، ابتدا در برگهای پیر (برگهای پایینی) اتفاق میافتد زیرا این عناصر میتوانند از برگهای پیر پایینی به سوی برگهای جوان بالایی حرکت کنند، که این عناصر عبارتند از: ازت(N) و منیزیم(Mg) پتاسیم( K )فسفر( P)

2) عناصر غیرمتحرک (ایستا یا ساکن):
علائم کمبود این عناصر ابتدا در برگهای جوان (برگهای بالایی) اتفاق میافتد زیرا این عناصر نمیتوانند از برگهای پیر پایینی به سوی برگهای جوان بالایی حرکت کنند، که این عناصر عبارتند از کلسیم(Ca) و بُر( B) مولیبدن (Mo) ،منگنز(Mn) ،روی (Zn) ،مس (Cu) آهن (Fe)
عدم رسیدگی به وضعیت تغذیه ای گیاه، سلامتی گیاه، عملکرد و کیفیت محصول را به میزان قابل توجهی کاهش داده و در نتیجه تولیدکننده متضرر میگردد. فهم قواعد تغذیه گیاهان و تشخیص علائم کمبود و بیشبود عناصر غذایی و استفاده از کودهای مناسب، کلیدهای سلامت و سودآوری محصول میباشند که بایستی رعایت شوند.

نقش و علائم کمبود عناصر پر مصرف در درختان میوه:
همانطور که قبلاً اشاره شد عناصری از قبیل: نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم وگوگرد که بیشتر مورد نیاز گیاه میباشند را عناصر پرمصرف میگویند که کمبودشان در گیاه میتواند باعث اختلالاتی در رشد و شکل ظاهری گیاه شود که به بررسی آنها میپردازیم:
1- نقش و علائم کمبود نیتروژن:(N)
این عنصر برای تولید اسیدهای آمینه و پروتئین لازم است و مهمترین عامل رشد محسوب میشود. به عبارتی چون ازت جزء مهمی از مولکول کلروفیل را تشکیل میدهد، بنابراین اولین علایم ظهور کمبود ازت، رنگ پریدگی برگها میباشد. برگها معمولاً به رنگ سبز مایل به زرد و زرد روشن در می آیند که به علت عدم تشکیل کلروفیل میباشد. در اواخر رشد رنگ زرد، قرمز و بنفش مایل به قرمز مشاهده میشود که در نتیجه ی تشکیل رنگ آنتوسیانین است. در کمبود ازت برگها کوچک، ساقه و شاخه ها لاغر میشوند و معمولاً با زاویه کوچکی نسبت به ساقه اصلی می ایستند و شاخه های جانبی کمی تشکیل می شود، زردی در بر گهای پیر (پایینی) زودتر ظاهر میشود.

لازم به ذکر است که کودهای ازته به دو صورت میتواند به خاک اضافه شود:
1) به صورت آلی: مثل کودهای دامی، پودر استخوان و خون خشک و برگهای پوسیده
۲) به صورت معدنی: مثل کودهای شیمیایی از قبیل نیترات آمونیوم، فسفات آمونیوم، اوره.

2- نقش و علائم کمبود فسفر:(P)
این عنصر در تلقیح گلها، رشد ریشه، انتقال انرژی و همچنین تنظیم خواص ژنتیکی گیاه نقش دارد. در بعضی جهات کمبود ازت و فسفر با هم شباهت دارند. رشد قسمت هوائی و ریشه در هر دو کند یا متوقف میشود و همچنین برگها کوتاه، باریک و نازک میشوند و رشد طولی گیاه عمودی بوده و ساقه های جانبی به ندرت ظاهر می شود. تعداد برگ و شاخه ها محدود شده و ممکن است جوانه های کناری به خواب بروند یا بمیرند. ظهور شکوفه و جوانه های برگی کم شده و در نتیجه میزان محصول (دانه و میوه) نیزکاهش مییابد ولی در هنگام کمبود فسفر رنگ برگها سبز تیره، کدر مایل به آبی با ته رنگ برنزی یا بنفش است و رنگ میو هها سبز و ممکن است به شدت رنگی شده باشند، گوشت میوه نرم و شیره میوه خیلی ترش و خاصیت انباری آن نیز کم میشود. یک علامت مهم دیگر، کوتولگی و کوتاه ماندن گیاهان است به این صورت که گیاهان دچار کمبود فسفر، اغلب با گیاهان جوان اشتباه گرفته میشوند و در بر گهای پیرتر تحت شرایط حاد کمبود، رگبر گها به شکل مشبک و قهوه ای رنگ پریده در میآید.

3- نقش و علائم کمبود پتاسیم:(K)
این عنصر برای سنتز و انتقال مواد مغذی در گیاه لازم بوده و در رفع آثار سوء عدم تعادل بعضی از عناصر غذایی گیاه در خاک کمک میکند و همچنین در تنظیم فعالیت جذب آب موثر میباشد.
نقش پتاسیم در درختان میوه به قرار زیر میباشد:
مقاومت گیاهان را در برابر کم آبی و خطرات سرمازدگی افزایش میدهد ، مقاومت گیاهان را در برابر آفات و بیماریها از جمله آتشک گلابی و شانکر مرکبات افزایش میدهد ،کیفیت و خاصیت انبارداری محصولات باغی را افزایش میدهد ، شدت نور را کنترل و عمل فتوسنتز را تشدید میکند و راندمان آب آبیاری را افزایش میدهد.
اهم کودهای محتوی پتاسیم عبارتند از:
1) سولفات پتاسیم
2) کلرید پتاسیم : مقدار پتاسیم موجود در کلرید پتاسیم 60 درصد بوده و مصرف این کود در خاکهای شور و یا آبهای آبیاری که میزان کلر آنها از 3 میلی اکی والانت در لیتر ( 100 میلی لیتر در لیتر) بالاتر باشد و بعضی از درختان میوه ی حساس به کلر نظیر مرکبات توصیه نمیگردد.
3) نیترات پتاسیم
4) سولفات پتاسیم منیزیم: این کود به صورت معدنی بوده و به دو صورت گرانوله و دانه ریز قابل تولید میباشد.مصرف این کود عمدتاً برای با غهای مرکبات و انگور به میزان 200 الی 500 کیلوگرم در هکتار و به صورت سرک و یا قبل از کاشت قابل توصیه است. مصرف کودهای محتوی پتاسیم در باغهای میوه ترجیحاً به صورت چالکود پیشنهاد میشود.

4- نقش و علائم کمبود کلسیم:(Ca)
این عنصر در پایداری دیواره سلولی، توسعه سلول و فرایندهای داخلی، پایداری غشاهای سلولی، تعادل کاتیون و آنیون، فعال کننده برخی آنزیمها و همچنین تنظیم فشار اسمزی نقش دارد. کمبود آن باعث تجزیه دیوار سلولی و خشکیدگی برگها میشود. لازم به ذکر است که کلسیم در توسعه ریشه نقش داشته و از صدمات ناشی از تنشهای سرمازدگی جلوگیری میکند.علائم کمبود در حاشیة بر گها بیشتر از نقاط دیگر برگ دیده میشود و در نتیجه باعث تغییر شکل برگ به صورت فنجانی رو به پائین می شود این علامت تا نقاط اتصال برگ به دمبرگ گسترش مییابد، اما بر گها نمی افتند بلکه فقط لکه های بافت نکروتیک شده در نوک دمبرگ ایجاد میشود و همچنین حاشیه برگ نامنظم و پاره پاره میشود.
برای افزایش کیفیت، افزایش مدت زمان انبارداری محصولات باغی و کاهش بیمار یهای فیزیولوژیکی محلول پاشی کلسیم انجام میشود که میتوان از کلرورکلسیم به (Cacl )مقدار 10 تا 30 کیلوگرم در هزار لیتر آب استفاده کرد.

5- نقش و علائم کمبود منیزیم(Mg):
منیزیم تنها جزء معدنی مولکول کلروفیل است. منیزیم در ساخته شدن روغن در گیاه دخالت داشته و باعث تنظیم جذب فسفر در گیاه می شود و نیز در تولید هیدروکربنها و مواد قندی موثر است. منیزیم انتقال دهنده فسفر به دانه گیاهان است و همچنین فعال کننده آنزیمهای دی هیدروژناز و د ی کربوکسیلاز است و در تنفس سلولی اهمیت حیاتی دارد. این عنصر فعال کننده آنزیمها و در اعمال اکسیداسیون و احیاء در گیاه نقش دارد و عامل جداسازی مولکول اکسیژن در فتوسنتز است. از نشانه های کمبود آن در گیاه، زردی بین رگبر گها میباشد و نشانه های کمبود ابتدا در برگهای پیر مشاهده میشود و در صورت کمبود شدید، برگها شروع به ریزش میکنند. این عنصر در خاک سریع شسته شده و از دسترس گیاه خارج میشود که برای رفع این کمبود از کربنات و سولفات منیزیم استفاده میشود.
محلول پاشی سولفات منیزیم دو تا پنج مرتبه برای رفع کمبود در درختان میوه لازم و ضروری است. اولین محلول پاشی در اوایل خرداد و مراحل بعدی با دو هفته فاصله از هم انجام میگیرد، میزان مصرف 2 تا ۵ کیلوگرم در 1000 لیتر آب میباشد. محلول پاشی منیزیم در مرکبات، انگور و سیب برای جلوگیری از کلروز برگ موثر است.

6- نقش و علائم کمبود گوگرد:(S)
این عنصر در تولید پروتئین و بعضی از اسیدهای آمینه موثر است. بو و مزه برخی از محصولات باغی و زراعی (مثل سیر، پیاز و خردل) مربوط به گوگرد است. مهمترین علامت کمبود این عنصر در گیاه رشد ناقص و رنگ پریدگی میباشد. کمبود گوگرد در پار ه ای از گیاهان نشانه هایی شبیه به کلروز ناشی ازکمبود نیتروژن ایجاد میکند که مربوط به کمبود پروتئین در گیاه است، با این وجود در کمبود گوگرد، زرد شدن به صورت یکنواخت در سرتاسر گیاه حتی در بر گهای جوان وجود دارد. اغلب در اثر کمبود این عنصر سطح پائینی بر گها و دمبرگها به رنگ قرمز مایل به صورتی در می آید گاهی در اثر شدت کمبود، علایم به صورت قهو های یا لکه های نکروتیک ظاهر میشود و همچنین دمبر گها و بر گها اغلب عمودی، پیچ خورده و شکننده میشود. ساقه های گیاهان مبتلا کوتاهتر و نازکتر از معمول و چوبی میشوند، سطح برگ کوچک و تعداد برگها نیزکم، تعداد و وزن میو ه ها نیزکاهش مییابد. برای مثال در هلو برگهای جوان در اثر کمبود این عنصر، زرد و برگهای پیر بدشکل و کج و معوج میشوند، جوانه های انتهائی رشد نکرده و در نتیجه شاخه های جانبی نیز رشد نمی کنند و برگهای روی این شاخه ها در اثر شدت کمبود، کمی قرمز و پس از این مرحله خزان میکنند. گوگرد را میتوان به صورت سوپر فسفات معمول (نه سوپر فسفات تریپل) سولفات آمونیوم و گل گوگرد و یا سولفات کلسیم به خاک افزود.

علائم کمبود عناصر کم مصرف (Microelements)در درختان میوه:
همانطور که قبلاً اشاره شد عناصری چون آهن، منگنز، روی، مس، بُر، مولیبدن و کلر که به مقدار بسیار کم مورد نیاز گیاه میباشند را عناصر کم مصرف میگویند ولی با اینکه این عنصر به مقدار کم برای گیاه لازم است ولی همین مقدار کم برای فعالیتهای گیاهی لازم و ضروری است و کمبود این عناصر در گیاه میتواند باعث اختلالاتی در رشد و شکل ظاهری گیاه شود.

1-نقش و علائم کمبود آهن:(Fe)
این عنصر در تولید مولکول کلروفیل و همچنین در فعالیتهای انتقال انرژی نقش دارد. آهن یکی از عناصر ضروری برای رشد نهایی درختان میوه میباشد و در صورت کمبود آن در سلو لهای برگ، سبزینه (کلروفیل) به مقدار کافی تولید نمیشود و برگها رنگ پریده به نظر میرسند. زردی برگ شکل خاصی از کمبود آهن است که در کشور ما به فراوانی دیده میشود. به عبارتی کمبود آهن باعث کاهش غلظت کلروفیل و دیگر رنگریز ه های گیاهی نظیر کاروتن و گزانتوفیل در سلول میشود که در نهایت فتوسنتز شدیداً کاهش یافته و بصورت کلروز (زردی) ظاهر میشود و چون آهن قابلیت تحرک کمی در گیاه دارد معمولاً علائم کمبود در برگهای جوان (بالایی) دیده میشود و رنگ پریدگی معمولاً بین رگبرگها بوده و خود رگبرگها سبز باقی میمانند و در برخی موارد مثل درخت گلابی برگها سفید رنگ میشود.
برای رفع کلروز محلول پاشی آهن کلاته یا سولفات آهن به تعداد دو یا چند بار در طول فصل رشد توصیه میشود. در درختان میوه اولین محلول پاشی چهار هفته پس از گل دهی و سه هفته پس از اولین محلول پاشی میباشد مقدار مصرف بر اساس توصیه شرکتهای سازنده و دستورالعمل الصاقی روی بسته محصول میباشد.

2- نقش و علائم کمبود منگنز:(Mn)
این عنصر برای تولید کلروفیل و در نتیجه فتوسنتز مؤثر میباشد. نقش منگنز در گیاه مشارکت آن در سیستمهای ترکیبی است. منگنز در واکنشهای انتقال الکترون و در تولید کلروفیل نقش دارد.
منگنز همانند آهن عنصری غیر متحرک در گیاه است و علائم کمبود آن ابتدا در برگهای جوان درخت ظاهر میشود. مهمترین نشانه کمبود منگنز، کلروز بین برگها میباشد که معمولاً تمام قسمتهای بالای درخت را فرا میگیرد، رشد درخت نیز کاهش یافته و در بعضی مواقع درختان به صورت کوتاه باقی میمانند. بر خلاف کمبود آهن در کمبود این عنصر، قسمت نوک و حاشیه برگهای درخت به صورت سبز باقی میمانند.
از کودهای مهم منگنز میتوان به سولفات منگنز اشاره نمود که هم به صورت خاکی و هم محلول پاشی به کار میرود که بهتر است این کود به صورت خاکی به میزان 100 گرم برای هر درخت در سایه انداز مصرف گردد. همچنین برای رفع این کمبود به ازای هر هکتار 5 کیلوگرم کلات منگنز در 1000 لیتر آب به صورت تؤام جهت رفع کامل کمبود مصرف گردد.

3- نقش و علائم کمبود روی :(Zn)
این عنصر، عنصر مهمی در فعالیت بسیاری از آنزیمها از جمله ایندول استیک اسید (عامل رشد) و تریپتوفان میباشد. روی در بسیاری از سیستمهای آنزیمی گیاه نقش کاتالیزوری فعال کننده و یا ساختمانی دارد و در ساخته شدن و تجزیه پروتئینهای گیاه دخیل است. کمبود روی در گیاه عمدتا از بر گهای جوان به صورت ریز برگی، کچلی و کوچک شدن میان گر ه های سرشاخه شروع میشود. در اثر کمبود این عنصر علاوه بر اینکه رشد برگ کم میشود، برگها قبل از موقع می ریزند، تعداد جوانه کمتری تشکیل شده و بیشتر آنها شکوفا نمیشود. همچنین مقدار اکسین در دمگلها کم شده، ممکن است گلها قبل از باز شدن بریزند، پوست درختان دچار کمبود، سخت و شکننده میشود. خسارت عمده کمبود این عنصر علاوه بر ریز شدن میوه ها، ریزش قبل از رسیدن آنها است بطوریکه گاهی تا 80 درصد میوه ها می ریزند.
کمبود این عنصر بیشتر در خاکهای شنی، آهکی و قلیایی به علت pH بالای خاک مشاهده میشود. در درختان اولین علائم کمبود روی در زمان گلدهی ظاهر میشود. شاخه ها نرم و نازک شده و فاصله میانگره ها کم میشود، برگها در انتها موج دار شده و اندازه آنها کاهش می یابد. به طوری که برگها ی انتهایی شاخه به صورت روشن در می آید، بدین ترتیب کمبود این عنصر سبب جارویی شدن انتهای شاخه ها، کچلی و ایجاد ریز برگی میشود.(Roset ) برای جبران کمبود روی در درختان میوه از سولفات روی به صورت محلول پاشی در زمان متورم شدن جوانه یا پس از ریزش گلبر گها به میزان 2 تا 3 کیلوگرم در 1000 لیتر آب استفاده میشود، محلول پاشی سولفات روی برای درختان هسته دار مثل هلو، زردآلو و گلابی در پائیز زمانی که بر گها سبز است نتیجه بهتری دارد.

4- نقش و علائم کمبود مس :(Cu)
این عنصر در تولید کلروپلاست، فعالیتهای آنزیمی و همچنین در واکنشهای انتقال الکترون سهیم می باشد. کمبود مس در درختان میوه با پلاسیدگی بر گهای انتهایی و ریزش آنها مشخص میشود. از کودهای مهم مس میتوان به سولفات مس (کات کبود) اشاره نمود که به دو صورت خاکی و محلول پاشی به کار میرود که بهترین زمان محلول پاشی مس در درختان میوه هنگام متورم شدن جوانه ها در بهار است چون اگر روی میوه سیب و گلابی پاشیده شود باعث زنگارآن میشود. سولفات مس به روش خاکی هر 2 الی 3 سال یکبار به میزان50 تا 100 گرم در 1000 لیتر آب برای هر درخت در سایه انداز در فصل پائیز و زمستان مصرف شود و همچنین این کود به صورت محلول پاشی با غلظت 5/0درصد مورد استفاده قرار می گیرد.

5- نقش و علائم کمبود بُر:(B)
این عنصر برای رشد نوک ساقه و ریشه (مریستم انتهایی) لازم و ضروری است. بُر نقش عمده ای در فعالیتهای حیاتی گیاه دارد و در تقسیم سلولی بافت ها، تشکیل جوانه های برگ و گل، ترمیم بافتهای آوندی، متابولیسم قند و مواد هیدروکربن دار و انتقال آنها، تنظیم مقدار آب و هدایت آن در سلول، انتقال کلسیم در گیاه و تنظیم نسبت کلسیم به پتاسیم در بافتهای گیاهی، متابولیسم چربی، سنتز پکتین و در تشکیل دیواره سلولی نقش دارد. علائم کمبود بُر در برگ، شاخه، میوه و حتی ریشه درختان دیده میشود. بعلت عدم پویایی و تحرک بُر در گیاه، کمبود آن ابتدا در برگهای جوان و سرشاخه ها بروز مینماید. اولین علامت قابل مشاهده توقف رشد جوانه انتهایی است که بلافاصله پس از آن برگهای جوان سبز کمرنگ شده و این رنگ پریدگی در قاعده برگها بیشتر از نوک برگها میباشد، مرحله بعدی کمبود بُر، سیاه شدن جوانه های رویشی و بافتهای مریستمی، کاهش فاصله میانگره ها، ایجاد حالت کوتولگی یا تراکم و کوچک شدن برگها در سرشاخه میباشد. میوه ها به حد کافی رشد نکرده، بد شکل و دارای گر ه های متعدد شده، زیر پوست میوه بافت چوب پنبه ای ضخیمی تشکیل شده و با توسعه از پوست تا مغز میوه ادامه مییابد. در برخی از ارقام وقتی کمبود بُر همراه با کمبود کلسیم باشد، میوه در بعضی قسمتها ترک بر می دارد. در کمبودهای خفیف سطح میوه پوشیده از شکاف ریز شده که ظاهر میوه را به رنگ حنایی در می آورد.به طور کلی به علت نقش این عنصر در فرایند تشکیل میوه، کمبود آن سبب رشد و نمو ضعیف پرچم ها، کاهش دوره گرده افشانی موثر و در نتیجه کاهش تشکیل میوه میشود. میو ه ها قبل از رسیدن می ریزند و در زیر پوست میوه لکه های آبگز، قهوه ای، چوب پنبه ای و گوشت میوه ها تلخ، بدمزه و پوک میشود.
همانطور که قبلاً هم اشاره شد بُر یکی از مهمترین عناصری است که در جوانه زدن دانه گرده تشکیل میوه و انتقال مواد فتوسنتزی به محل مصرف نقش دارد. بر در درختان میوههای خزا ندار و هسته دار برای تشکیل میوه، افزایش عملکرد وکاهش بعضی از بیمار یها مثل آتشک گلابی موثر است. کمبود بُر در درختان میوه باعث باد زدگی گلهای گلابی، کاهش تشکیل میوه، نکروزه شدن پوست تنه درخت سیب، ایجاد لک ههای چوب پنبه ای و ترکیدن میو ه ها و تنه درخت میشود. بهترین زمان محلول پاشی بُر در درختان میوه هنگام متورم شدن جوانه در اوایل بهار با غلظت ۵ کیلوگرم اسید بوریک در 1000 لیتر آب میباشد.

6- نقش و علائم کمبود مولیبیدن:
این عنصر در تولید آنزیمهای مربوط به مصرف نیتروژن در گیاه و همچنین در تبدیل نیتراتها به اسید آمینه نقش دارد.
این عنصر در افزایش عملکرد و کیفیت محصول و همچنین بر روی جذب عناصر دیگر توسط گیاه نقش دارد. مولیبیدن تنها عنصری است که کمبود آن موقعی دیده میشود که زیر ۶ باشد، افزودن مقداری آهک میتواند مشکل را حل کند. علائم pH آهک در خاک کم و کمبود این عنصر کمتر در شکل ظاهری گیاه قابل مشاهده میباشد و تا حدودی مشابه علائم کمبود ازت میباشد.
از کودهای مهم مولیبدن میتوان به مولیبدات آمونیوم، مولیبدات پتاسیم، مولیبدات سدیم و تری اکسید مولیبدن اشاره نمود. مولیبدات آمونیوم، مولیبدات پتاسیم به میزان 500گرم در هکتار به صورت خاکی مصرف میگردد که برای یکنواختی در پخش میتوان با کودهای NPKمخلوط و مصرف نمود.


کوددهی:
میزان عناصر غذایی موجود در خاک بستگی به ساختمان و بافت خاک، سوابق کشت و کار و عملیات انجام شده بر روی آن دارد. خاکها در اثر تداوم برداشت محصول، از نظر مواد معدنی و عناصر غذایی فقیر میشوند و نیاز به کود پیدا میکنند که برای جبران آن، میتوان طی یک برنامه زمانبندی مشخص اقدام به استفاده از کودهای مختلف شیمیایی، حیوانی و گیاهی نمود. هدف از زمانبندی مصرف کود، به دست آوردن بهینه ترین واکنش گیاه به کود میباشد.
مقدار و زمان مصرف کود دو عامل بنیادین برای کاربرد بهینه کودهای شیمیایی و افزایش بازده مصرفی آنها است. بدیهی است که مقدار کود مصرفی، بر اساس مقدار عناصر غذایی موجود در خاک، میزان جذب عناصر توسط گیاه و نیاز گیاه در طول دوره رشد تعیین میگردد.
با کاهش غلظت عناصر غذایی در خاک، مقدار کود مصرفی افزایش مییابد، لیکن دریافت عناصر غذایی به وسیله گیاهان، نمایانگر جذب توسط همه ریشه هایی است که در قسمتهای کود داده شده و کود داده نشده گسترش یافته اند.
عناصر غذایی موجود در کودها به روشهای مختلفی چون پخش در خاک، برگ پاشی (Foliar application) ، و کود آبیاری(Fertigation)در اختیار گیاهان گذاشته میشوند هر چند تلاش میشود که عناصر غذایی در توده خاک رویین یکنواخت توزیع شود ولی در عمل چنین نبوده و غلظت آنها میتواند در هر نقطه از خاک متفاوت باشد. بدین ترتیب پخش صحیح کود، برای یکسان کردن غلظت عناصر غذایی در محلول خاک به منظور دستیابی به عملکرد بهینه و افزایش بازده آنها ضروری است. با آنکه کودهای شیمیایی مهمترین منبع تامین عناصر غذایی گیاه هستند استفاده بجا و بهینه از آنها در حصول نتیجه مورد نظر، حفظ نظام اکولوژی محیط و تضمین سلامت مصرف کنندگان تولیدات کشاورزی نقش اساسی دارند. بی شک تشخیص کمبود عناصر غذایی مورد نیاز گیاه در مصرف بهینه و به موقع آن نقشی دو چندان دارد.

خلاصه مطالب:
تغذیه بهینه گیاه، شرط اصلی بهبود کمی وکیفی محصول است.
نشانه های کمبود گاهی مشابه بوده و همچنین عوامل دیگری چون تغییرات دما، استفاده از سموم، حشرات، باد و دیگر عوامل طبیعی نشانه هایی را از خود به جای میگذارند که مشابه علائم کمبود است. به همین دلیل، تشخیص و معالجه کمبود عناصر غذایی از روی علائم ظاهری باید با احتیاط و به وسیله کارشناسان با تجربه انجام گیرد.
در تغذیه گیاه نه تنها باید هر عنصر به اندازه کافی در دسترس آن قرار گیرد بلکه ایجاد تعادل و رعایت نسبت میان همه عناصر غذایی از اهمیت بسزایی برخوردار است. زیرا در حالت عدم تعادل تغذیه ای، با افزودن مقداری از عناصر غذایی نه تنها افزایش عملکردی رخ نمیدهد بلکه اختلالاتی در رشد گیاه ایجاد میکند که نهایتاً منجر به افت محصول میشود.
قابلیت استفاده یا حلالیت برخی از عناصر غذایی نیز با افزایش PHکاهش می یابد.
تأمین احتیاجات غذایی گیاه تحت کنترل زارع یا باغ دار است چه بسا شناخت عناصر مورد نیاز گیاه، نقش این عناصر در طول دوره رشدی گیاه وهمچنین چگونگی تشخیص کمبود و بیشبود (مسمومیت) در صورت بروز، از روی علائم ظاهری میتواند کشاورز را در رسیدن به هدف ارزشمندش یاری کند.
خاکها در اثر تداوم برداشت محصول، از نظر مواد معدنی و عناصر غذایی فقیر میشوند و نیاز به کود پیدا میکنند که برای جبران آن، میتوان طی یک برنامه زمانبندی مشخص اقدام به استفاده از کودهای مختلف شیمیایی، حیوانی و گیاهی نمود.

نظرات 158 + ارسال نظر
محمد سه‌شنبه 22 اردیبهشت‌ماه سال 1394 ساعت 09:03 ب.ظ http://mirzadosti@gmail.com

سلام بخشید یک سوال دارم،درخت میوه دوساله دارم. چربی گرفته چکار کنم چه سم بگیرم

سلام دیازینون

اسد جمعه 25 اردیبهشت‌ماه سال 1394 ساعت 04:21 ب.ظ

با سلام و خدا قوت:چرا در باره میزان مصرفی اب درختان صحبت نمیشود؟

علی منصوری از همدان جمعه 1 خرداد‌ماه سال 1394 ساعت 02:15 ق.ظ

سلام چندتا درخت زردالو دارم فصل بهار شکوفه زیادی میده ولی بارش به تعداد انگشتان دست نمیشه ضمنا شیره تنه بعضی از اونا بیرون زده و تعدادی کلا خشک شده ابیاری اونا غرقابیه

خوب چند تا دلیل داره یکی ضعیف بودن درخته که باید توی پاییز محلول پاشی بشه یکیم نوسانات زیاد دما توی زمستان مخصوصا اسفند ماه هست درباره شیره کیاهی هم باید بگم احتمالا قارچی شده

ایمانی جمعه 8 خرداد‌ماه سال 1394 ساعت 08:34 ب.ظ

با سلام علت ترک خوردن و شکرک زدن میوه شلیل قبل از رسییدن میوه وسوال دوم شیره زدن تنه درختان ووجود کرم ریشه خوار زیر درختان گیلاس و گل یاس لطفا راهنمای کنید

سلام ترک خوردن میوه یکی سردو گرم شدن هوا در بهار ویکی هم یک نوع قارچ هست علت شیره زدن تنه درختان هم یا قارچ هست یا همین کرم ریشه خوار

علی یکشنبه 17 خرداد‌ماه سال 1394 ساعت 07:43 ب.ظ

خیلی ممنون. عالی بود. برای جلو گیری از بیماری شانکر که درخت زرد آلو را خشگ میکنه چه پیشنهادی دارین ممنون می شم اگه راهنمایی کنین. ضمنا در مورد درخت زردآلو اگه امکانش هست بیشر اطلاعات بدین. با تشکر

رامین دوشنبه 18 خرداد‌ماه سال 1394 ساعت 04:12 ب.ظ

بسیار توضیحات خوبی بود

علی سه‌شنبه 19 خرداد‌ماه سال 1394 ساعت 04:01 ب.ظ

سلام باتشکر خوب بود ولی علاوه مشخصات بیماری ،بیشتر نیاز هست که در کنار نوشته ها عکس باشه ،وقتی عکس کنار مشخصات بیماری باشه خیلی بهتره ،این همه زحمت می کشید ولی وقتی عکس نباشه تلاشتون کمتر دیده می شه.

حمید جمعه 22 خرداد‌ماه سال 1394 ساعت 04:29 ب.ظ

سلام ممنون از مطالب ارزشمند تون.
من یه درخواستی از شما داشتم اگر در مورد منیزیم مطالبی بیشتری که منبع داشته باشه برام ارسال کنید ممنون تون میشم.
باتشکر

رضا شنبه 23 خرداد‌ماه سال 1394 ساعت 09:47 ق.ظ

با سلام و احترام
ممنون از مطالب مفیدتون. درختان گردوی من میوه هاش در حال ریزش است.البته نمیدونم تعداد ریزش طبیعی است یا نه؟
ریزش میوه به چه عواملی مربوطه؟

شته یکی از عواملشه کمبود اوره هم میشه

علی یکشنبه 24 خرداد‌ماه سال 1394 ساعت 12:17 ب.ظ

سلام با تشکر از سایت خوبتان .در باغچه ام دوتا درخت سیب 5ساله دارم که بزرگ شده اند اما تا حالا شکوفه نداده اند و آن قسمت از باغچه تاحدودی سایه است و کم آفتاب میخورد و نیز یک درخت به 5ساله ام دارم که شکوفه می دهد ولی میوه نمی دهد لطفا مرا راهنمایی نمایید.

سلام ما خودمون درختای سیبمون تازه بعد از ۸ سال امسال بار داده کلا درخت سیب دیر بار میده درخت به هم در پاییز محلول پاشی کنید تو وبسایت بیشتر توضیح دادم بخونید

زهرا یکشنبه 31 خرداد‌ماه سال 1394 ساعت 10:54 ب.ظ

سلام خسته نباشید میخواستم بپرسم کمبود اهن در درخت انجیر رو چطور باید جبران کرد?
ممنون میشم کمکم کنین

سلام اگه خیلی اورژانسیه از آهن کلات استفاده کنید ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم کافیه اگه کمبودش زیاد نیست از سولفات آهن استفاده کنید

دریا سه‌شنبه 9 تیر‌ماه سال 1394 ساعت 02:53 ق.ظ

سلام بخشید درخت لیموی ما دو سال اول خیلی خوب میوه می داد ولی از سال گذشته برگهایش اکثرا ریخته و زرد شده اند و سر اکثر برگها سوخته و محصولش خیلی کم شده سم پاشی هم کردیم و به ان کود هم دادیم البته با تجویز گیاه پزشک ولی نتیجه نگرفتیم ممنون میشم اگر راهنمایی کنید

سلام کمبود روی و آهن میتونه باشه یک نوع قارچ هم هست که باعث ریزش و زرد شدن برگ ها میشه

رسول پنج‌شنبه 18 تیر‌ماه سال 1394 ساعت 09:54 ق.ظ

با سلام
در یک ردیف چند درخت گیلاس چهار ساله دارم یکی از آنها پارسال یک ماه زودتر برگهایش ریخت و امسال هم در وضعیت مطلوبی نیست و اندازه برگهایش کوچک و نصف اندازه برگ سایر درختان است و جوانه زنی هم ندارد ممنون میشم راهنمایی کنید

سلام احتمالا ضعیف هست یه کم اوره و آهن بهش بدید

رسول شنبه 20 تیر‌ماه سال 1394 ساعت 12:07 ب.ظ

سلام مجدد
در خصوص میزان مصرف کود اوره بر حسب سن درخت و اینکه نوبت بندی استفاده چگونه باشد توضیح بفرمایید

سلام کود اوره معمولا توی پاییز یا قبل از باز شدن شکوفه ها میدن معمولا درخت بالغ نیم کیلو واسش کافیه

نوید یکشنبه 21 تیر‌ماه سال 1394 ساعت 03:49 ب.ظ

با سلا مهندس یه باغ انجیر دو سه ساله دارم اگر زمستون بعدی کود گوسفندی و مقداری هم کنار اون کود مرغی بدم دیگه تو طول سال با علایم کمبود عناصر مواجه نمیشه چون این کود ها خودشون همه نوعی عنصر توشون هست یا باید بازهم از کود های ماکرو و میکرو و... استفاده کرد؟ باتشکر لطفا زود جواب بدید

سلام ببین کود گوسفند کود خوبیه اما تغذیه درخت به خیلی عوامل بستگی داره که یکیش کود هست اگه درختتون علایم کمبود نداره همین کود گوسفند واسش کفایت میکنه

falahat دوشنبه 22 تیر‌ماه سال 1394 ساعت 08:40 ق.ظ

با سلام و خسته نباشید
علت ریزش شکوفه های درخت به چیست؟ چند درخت به داریم که دو سال است با اینکه شکوفه زیادی می دهد ولی شکوفه ها اصلا تبدیل به میوه نمیشوند و می ریزند.

سلام دلایل زیادی میتونه داشته باشه ضعیف بودن درخت کمبود اسید بوریک تنش های دمایی در زمان گلدهی و آبیاری زیاد موقع گل دهی

طاهره دوشنبه 22 تیر‌ماه سال 1394 ساعت 12:37 ب.ظ

درختان وقتی گل می دهند تمام گلها می ریزند ومیوه هنوز نرسیده از درخت جدا میشه تشکر:

سلام دلایل زیادی میتونه داشته باشه از ریز مغذی ها استفاده منید مخصوصا آهن و روی و اسید بوریک کود اوره هم استفاده کنید

رسول دوشنبه 5 مرداد‌ماه سال 1394 ساعت 10:40 ق.ظ

با سلام

وضعیت درختان گیلاسم داره روزبروز بدتر میشه برگها دران زرد میشن و میریزن اینجوری پیش بره همه برگها میریزن لطفا راهنمایی سریع بکنید فقط یک درخت وضعیت مناسب داره در ضمن کود اوره هم دو هفته پیش داده بودم

سلام تو این موقع سال با این گرما کی کود اوره توصیه کرده شاید کرم ریشه به درخت حمله کرده اگه عکس برام بفرستید بهتر میشه جواب داد

نرگس دوشنبه 5 مرداد‌ماه سال 1394 ساعت 05:05 ب.ظ

گل

رضا جمعه 6 شهریور‌ماه سال 1394 ساعت 05:18 ب.ظ

سلام وقت بخیر مهندس جان،علت سوختگی دور برگ سیب ازچیه؟
ممنون

سلام کمبود روی هست یک بیماری قارچی هم هست عکس بفرستید به ایمیلم دقیق تر میشه گفت

^_^ پنج‌شنبه 2 مهر‌ماه سال 1394 ساعت 06:43 ب.ظ

سلام میخواستم بدونم علت ترکیدن میوه به چیه ؟!

سلام شاید سرد و گرم شدن هوا باشه

رضا ترکاشوند چهارشنبه 8 مهر‌ماه سال 1394 ساعت 08:40 ب.ظ

سلام.واقعا ممنون از اطلاعاتتون.
من 1 درخت پرتقال دارم در تهران تا 2 سال پیش میوه هاش عالی یود اما 2 ساله زمانی که پرتقال به اندازه طبیعی میرسه وبزرگ میشه زمانی که پوستش سبزه ولی از انتهای میوه مثل گل میوه باز میشه احساس میکنم خود میوه بزرگ میشه ولی پوستش بزرگ نمیشه ممنون اگه راهنمایی کنین

سلام احتمالا به خاطر سرد و گرم شدن هوا باشه

سیدعباس غضنفری دوشنبه 13 مهر‌ماه سال 1394 ساعت 07:18 ق.ظ

سلام من یک باغچه دارم چندتا زیتون وانگوروپسته دارم اینها سه ساله هستند ولی روشد ندارد چه کار کنم ممنون

سلام پیشنهاد میکنم قبل از استفاده از انواع سموم و کودهای مختلف خاکتون رو بدید آزمایش

علیرضا شنبه 25 مهر‌ماه سال 1394 ساعت 11:01 ق.ظ

سلام
با تشکر از اطلاعات علمی که در اختیار گذاشته اید. لطفا راهنمایی بفرمایید در مورد
تشخیص کمبود مواد معدنی و سمپاشی درختان خود کارشناسی را میتوان معرفی بفرمایید. متشکرم.

سلام اگه عکس درختا رو برام ایمیل کنید بتونم جواب میدم بهتون

ابراهیم شنبه 26 دی‌ماه سال 1394 ساعت 11:42 ب.ظ

سلام مطالب بسیار خوبی بود..علت سوختگی(حالت قهو ه ای رنگ) برگهای پایینی ازگیل چی هست؟ عکس هم میتونم بفرستم اگه مایل باشید

سلام عکسش رو واسم ایمیل کنید

کتایون دوشنبه 28 دی‌ماه سال 1394 ساعت 06:41 ب.ظ

سلام. من مترجم زبان انگلیسی هستم و از مطالب مفید شما استفاده میکنم.
بسیار عالی

مجتبى قاسمى دوشنبه 17 اسفند‌ماه سال 1394 ساعت 12:25 ب.ظ

فوق العاده بود.لطف کنىد عکس بذارىد که اموزنده تر بشه.ممنون

ممنون حتما

ولی محمد ریگی سه‌شنبه 25 اسفند‌ماه سال 1394 ساعت 08:14 ب.ظ

سلام . درخت های زردالو و آلو سز از تنه شان شیره زده و خشک میشوند . میشه خواهش کنم علتشو بهم بگید

سلام احتمالا یا کرم سفید ریشه هست یا قارچی شده عکسشو برام ایمیل کنید

محمد شنبه 14 فروردین‌ماه سال 1395 ساعت 05:26 ب.ظ

با سلام به همه ی سرورانم
چند سالی کشاورزی رو بعد دانشگاه دنبال کردم
بهترین نوع کودی که تاحالا تاثیرش رو دیدم
کود کفتره واقعا حرف نداره
ممنون

مازیار شنبه 4 اردیبهشت‌ماه سال 1395 ساعت 01:44 ب.ظ

درود،

پس از عرض ادب و احترام، غرض از مزاحمت، بنده باغ سیبی در اطراف سمیرم دارم، متاسفانه برگ تعدادی از درختان به شدت زرد شده اند. میخواستم خواهش کنم آدرس ایمیلتون را بفرستید تا عکسهاشو برای حضرتعالی بفرستم و نظرتون رو بدونم. ممنون میشم اگر راهنمایی بفرمایید.
سپاسگزارم

سلام baghbani.novin@gmail.com

محمدصادق دوشنبه 13 اردیبهشت‌ماه سال 1395 ساعت 11:29 ق.ظ

باسلام
بنده 3 عدد درخت گلابی در باغ دارم که رشدشون خیلی کمه
بهار گذشته هم شاخه های جدیدش10 سانت رشد کرد و بعد کلا متوقف شد بید چکارکنم؟
برای رشد بهتر و سریعتر درخت گردو چکار کنم (5ساله)
متشکرم

سلام سوالتون خیلی کلی هست اما میتونید از کود های ریز مغذی استفاده کنید

سمیه پنج‌شنبه 16 اردیبهشت‌ماه سال 1395 ساعت 07:13 ب.ظ

واقعا مرسی

محمدصادق دوشنبه 20 اردیبهشت‌ماه سال 1395 ساعت 11:03 ق.ظ

باسلام
بهترین عمل برای مبارزه با شانکر زردآلو درفصل بهار (الان) چیست؟
با چه ماده ای باید قیچی هرس را ضد عفونی کرد؟
بهترین رژیم تغذیه درتان میوه و گردو در بهار چیست(جهت تحریک رشد)؟

سلام معمولا با سمپاشی با مخلوط بردو یا قارچ کش های مسی مبارزه میکنند برای ضد عفونی هم از مخلوط بردو یا محلول هایی مثل پرسیدین استفاده میکنند در بهار معمولا از انواع کود های محلول پاش استفاده میشه

احمد اکبری شنبه 15 خرداد‌ماه سال 1395 ساعت 01:29 ق.ظ

با سلام وعرض ادب وتشکر ازمطالب مفیدتان
تعدادی ازانواع درختان هفت ساله دارم که بعضی ازدرختان شلیل وهلووکوجه سبزم بیماری دارند که در یک درخت یک شاخه سبز ومیوه سالم عمل می اورد وشاخه دیگر همان درخت کلیه برگهابصورت زرد پائیزی می باشد وفاقد هرگونه میوه هستند درضمن درسال بعد درخت بصورت کامل زرد وبدون
بارمی شود خواهشمندم راهنمایی فرمایید با تشکر

سلام عکسشو میشه برام ایمیل کنید

ma...t یکشنبه 16 خرداد‌ماه سال 1395 ساعت 10:45 ب.ظ

میشه راجع به گلابی و کمبود ویتامین های اون یه سری اطلاعات در اختیارم بزارید؟ممنون

علی محمدی یکشنبه 23 خرداد‌ماه سال 1395 ساعت 11:44 ق.ظ

با عرض سلام و خسته نباشید و تشکر بابت سایت مفیدتون
سوالی داشتم لطف میکنید پاسخ بدهید من در حیاط انواع درخت سیب -زرد الو- الو گوجه سبز-به -البالو-گیلاس شفتالو و انار گردو دارم
درخت های زرد الو بعد 6 سال پارسال به بار نشستند اما امسال باز میوه ندادند در حد 3 تا 4 تا علت چیست و راه درمان سوال دیگر اناری داریم4ساله که هر سال خیلی گل می دهد اما آن هم در حد 2 یا 3 تا به میوه تبدیل می شود علت راه درمان چیست و یک سوال دیگر من از کود بلدرچین در پای درختان استفاده می کنم خوب است یا بد
من ساکن جغتای خراسان رضوی می باشم با تشکر فراوان

سلام زردالو کلا یه سال در میون هست ما خودمونم باغ زردالو داریم شایدم سرما اذیتش کرده انار هم ممکنه که ضعیف باشه کود هم مشکلی نداره البته به مقدار کم

سیدرضا طاهری چهارشنبه 2 تیر‌ماه سال 1395 ساعت 02:20 ب.ظ

سلام

با عکس باشه خیلی عالیه... عکس واضح باشه...

با راد جمعه 4 تیر‌ماه سال 1395 ساعت 08:59 ق.ظ

ازشما واطلاعاتی ک دادین متشکرم خیلی سازنده بودن

محسن سه‌شنبه 8 تیر‌ماه سال 1395 ساعت 09:59 ب.ظ

عال بود ممنون . اگه عکس هم میذاشتید دیگه کامل کامل بود .

محمدصادق چهارشنبه 9 تیر‌ماه سال 1395 ساعت 02:02 ب.ظ

باسلام
آیا میتوان کودهای میکرو و ماکرو را با هم مخلوط کرد و سپس در آب حل و به درخت پاشید؟

سلام اگه قابل حل شدن در اب باشند بله مثل سولفات مس اوره اسید بوریک اهن کلات سولفات روی

فتاح پنج‌شنبه 17 تیر‌ماه سال 1395 ساعت 10:34 ب.ظ

با سلام الان حدود 8ساله درخت های گیلاس درشت ، زردآلو ، وآلبالو کاشتم حتی یه دونه هم ثمر نداده حتی شته وشیره هم میده که سم پاشی کردم ولی بر نمیده خواستم قطع کنم ولی دلم نیامد چکار کنم می خواهم علت رابدونم با تشکر

سلام دلایل زیادی داره فکر میکنم خاکتون مناسب نیست

alireza یکشنبه 20 تیر‌ماه سال 1395 ساعت 01:39 ب.ظ http://alireza2328.blogfa.com

سلام
یک درخت توی باغچه مان داریم
در تابستان برگ هاش زرد و میشه و میریزه. میخواستم علتشو بهم بگین ؟ و همینطور راهکارشو؟
مرسی از سایتون

سلام درختتون چی هست زرد شدن دلایل زیادی داره زردیه عمومی هست یا فقط سر شاخه ها زرد میشه اگه عکسشو برام ایمیل کنید بهتر میشه جواب داد

alireza یکشنبه 20 تیر‌ماه سال 1395 ساعت 01:42 ب.ظ http://alireza2328.blogfa.com

سلام
ما بادنجان کاشتیم ولی موقعی که گل میکنه بعد از چند روز گل هاش میفته
میخواستم علتشو بدنم و همینطور یه راهکار بهم بگین
مرسی از سایتتون

سلام احتمالا ضعیف هست نمیتونه گل رو نگه داره از کود های تقویتی استفاده کنید

صابر دوشنبه 21 تیر‌ماه سال 1395 ساعت 04:08 ب.ظ

با عرض سلام و خسته نباشید
بنده یک باغ گلابی دارم که هرساله شکل ظاهری میوه ها لکه های ریز قهوه ای نمایان شده و در بعضی از میوه ها این لکه ها بزرگ شده وکل میوه را در بر میگید.
لطفاً راهنمایی کنید که برای از بین یردن آنها چه گاری انجام دهم.

با سپاس
مخجوبی

سلام فکر میکنم بیماریه قارچی باشه باید از قارچ کش استفاده کنید

alireza دوشنبه 21 تیر‌ماه سال 1395 ساعت 06:43 ب.ظ http://alireza2328.blogfa.com

سلام لطفا جواب پاسخ های قبلیه منو بدین
ممنون

سلام عزیزم من سوالتو ندیدم سوالت چی بوده

alireza شنبه 26 تیر‌ماه سال 1395 ساعت 07:16 ب.ظ http://alireza2328.blogfa.com

سلام. ما توی باغچمون چندتا بادنجان کاشتیم که گل میکننولی بعد گل هاش میریزه. علتش چیه و یه راهکار بهمون بگیم یا اسم کود را. سپاس

سلام از کودهای هرمونی استفاده کنید ضعیف هستند

alireza دوشنبه 28 تیر‌ماه سال 1395 ساعت 05:36 ب.ظ http://alireza2328.blogfa.com

سلام. این بار سومه که این سوالو میکنم. ما توی باغچه مون یه درخت ازگیل داریم که الان برگ هاش زرد میشه و بعد خشک میشه و میفته . علتش چیه؟ یه راهکار هم بهم بگینلطفا پاسخ بدین

سلام دلایل زیادی داره میشه عکسشو برام ایمیل کنید

alireza دوشنبه 28 تیر‌ماه سال 1395 ساعت 05:45 ب.ظ http://alireza2328.blogfa.com

سلام ما توی باغچمون چند تا بادجون کاشیتم که گل میکنن و بعد گل هاش میریزه علتش و راهکارش چیه؟ ازکود های هورمونی استفادهکنیم یا از کود های تقویتی؟

سلام اول تقویتی

منصوریاری سه‌شنبه 29 تیر‌ماه سال 1395 ساعت 12:39 ب.ظ

با سلام یک باغ میوه سه ساله دارم ظرف امسال دودرخت هلو خشک شده و سومی در حال خشک شدن است مشخصات و علائم موجود ، میوه درخت رشد ندارد ، برگها پیر زرد میشوند ، برگها میریزند سرشاخه جوان هم دارد ، از انواع سمها استفاده کردم افاقه نکرد آیا ازت به این درخت بدهم ضرر دارد و اصولا چکارباید بکنم ،ضمنا در همین باغ سرشاخه بعضی از شاخه های بادام خود بخود خشک میشوند ، تعدادی گیلاس دارم بعضی از آنها برگها قاشقی شده و روبه پائین هستند ، سرشاخه ها رشد کامل دارند شما را به خدا اگر میتوانید کمکم کنید با سپاس

سلام احتمالا کرم سفید ریشه بهش حمله کرده یه محلول بیست لیتری برا هر درخت آب و سم مخلوط کن پای درختو تشتک کن بریز پای درخت

شیدا سه‌شنبه 29 تیر‌ماه سال 1395 ساعت 12:54 ب.ظ

سلام وخسته نباشی خدمت شماکبران گرامی
من یک باغ میئه دارم که مشکل کمبود اهن دارد کود دادم ولی مشکل برطرف نشد گفتند براده اهن بریز پای درخت که انجام دادم متاسفانه براده های به هم چسپیدن مثل سنگ شده چکار کنم ممنون می شوم که راهنمایی کنید

سلام خاک باغتون سنگینه احتمالا پ هاشش هم بالای هفت و نیم هست آهن تو این شرایط توی خاک هست غما جذب نمیشه

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد