بزرگترین مرجع باغبانی و زراعت در ایران

روش های نوین باغبانی و زراعت

بزرگترین مرجع باغبانی و زراعت در ایران

روش های نوین باغبانی و زراعت

علائم کمبود عناصر غذایی در درختان میوه

علائم کمبود عناصر غذایی در درختان میوه

مقدمه:
تمامی موجودات زنده این کره خاکی از جمله گیاهان برای رشد و نمو و ادامه حیات خود، نیاز به مواد غذایی دارند، البته مقدار آن عناصر برای انواع مختلف گیاهان متفاوت است. در بیشتر خاکها مقدار نسبی این عناصر، برابر نیازهای طبیعی گیاه نیست و از آن گذشته زمین نمیتواند این گونه مواد را به اندازه کافی تولید کند و آن مقداری هم که در خاک وجود دارد، به مرور زمان به وسیله گیاه جذب میشود، پس برای بدست آوردن محصول کافی، لازم است همه ساله مواد مورد نیاز را بسته به نوع گیاه به خاک اضافه نمود.
هر چند که عناصر معدنی مقدار کمی از وزن یک گیاه را تشکیل می دهد ولی هر کدام از این عناصر وظایفی را در انجام فعالیتهای حیاتی گیاه و تعادل بین رشد رویشی و زایشی بر عهده دارند و عدم وجود و یا وجود بیش از حد این عناصر در خاک، اختلالاتی را در گیاه بوجود می آورد که روی رشد و نمو گیاه و در نهایت روی کمّیت و کیفیت محصول تأثیر خواهد گذاشت.

عناصر غذایی مورد نیاز گیاه:
بطور کلی تعداد عناصر مورد نیاز گیاه که درمحلول خاک موجود میباشند، شامل 13 عنصر است که بر اساس میزان مصرف گیاه به دو دسته زیر تقسیم می شوند:
Macroelements) -1 ):عناصر پر مصرف و یا بزرگ عناصر عناصری از قبیل: نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم وگوگرد که بیشتر مورد نیازگیاه می باشند را عناصر پرمصرف می گویند.
Microelements) -2 ):عناصر کم مصرف و یا ریز عناصر عناصری چون آهن، منگنز، روی، مس، بُر، مولیبدن و کلر که به مقدار بسیار کم موردنیاز گیاه می باشند را عناصر کم مصرف یا ریزمغذی می گویند.
البته سه عنصرکربن، اکسیژن و هیدروژن هم از عناصر مورد نیاز گیاهند ولی چون این عناصر به فراوانی در هوا و آب یافت می شوند، به عنوان عناصر غذایی خاک محسوب نمی شوند.

علائم ظاهری کمبود عناصر غذایی در درختان میوه:
کمبودهای شدید عناصر غذایی در گیاه به صورت علائمی مختلف قابل مشاهده است که میتوان به مواردی چون تغییر رنگ، سوختگی، توقف رشد جوانه های انتهایی، تغییر شکل میوه ها، تفاوت در عملکرد، زودرسی، دیررسی، کوچک شدن میوه ها، نارسایی در رشد، کاهش گسترش ریشه و کاهش خاصیت انبارداری میو ه ها اشاره نمود.
لازم به ذکر است که نشانه های کمبود، گاهی مشابه هم بوده و همچنین عوامل دیگری چون تغییرات دما، استفاده از سموم، حشرات، باد و دیگر عوامل طبیعی نشانه هایی را از خود به جای می گذارند که مشابه علائم کمبود است. به همین دلیل، تشخیص و معالجه کمبود عناصر غذایی از روی علائم ظاهری باید با احتیاط و به وسیله کارشناسان با تجربه انجام گیرد.

معمولاً کمبود عناصر غذایی در گیاهان ناشی از موارد زیر است:
1)کمبود واقعی: کمبود عناصر غذایی در خاک و یا وجود ترکیب شیمیایی غیر قابل جذب آن برای گیاه.
2)کمبود دروغین: کمبود عناصر غذایی به علت ایجاد شرایط خاص در محیط کشت.

در این حالت ریشه ها قادر به جذب عناصر موجود در خاک نمی باشند مانند موارد زیر:
الف) سرد بودن خاک: در این حالت پتاسیم موجود در خاک جذب ریشه نمیشود.
ب)غرقابی بودن خاک: آهن، مس و کلسیم در خاک غرقابی جذب نمیشوند. به عنوان مثال آبیاری پی در پی در خاک، شرایط احیاء و اکسیداسیون در خاک را فعال نموده و عناصری مثل آهن و منگنز به خاطر اکسیده شدن غیر قابل جذب میگردند.
ج) اسیدیته ( pH) نامناسب: در خاکهای خیلی اسیدی، منگنز و روی و در خاکهای قلیایی آهن، منیزیم و بُر جذب نمیشود.
د) اثر متقابل و منفی عناصر نسبت به یکدیگر: در این حالت حضور یک عنصر باعث عدم جذب عنصر دیگر می شود. مثلاً حضور پتاسیم بیش از حد باعث کمبود منیزیم می شود و یا حضور بیش از حد ازت باعث رشد سبزینه ای گیاه شده و تعادل مصرف برخی عناصر مورد نیاز در گیاه را به هم میزند.

از دیگر دلایل ظهور کمبود عناصر در گیاه، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
شستشوی خاک بویژه در خاکهای سبک که باعث کمبود عناصر محلول در خاک مثل ازت و منیزیم میشود. در شرایط اسیدی خاک، این حلالیت برای آهن و کلسیم بروز کرده و شسته میشوند و در شرایط قلیایی شستشوی پتاسیم اتفاق می افتد.
با فشرده شدن خاک و عدم تبادلات گازی در خاک، گاز دی اکسید کربن محبوس شده و با کربناتهای خاک تشکیل بی کربنات داده و رسوب کلسیم میدهد و شرایط قلیایی ایجاد شده در خاک، منجر به کمبود برخی عناصر میشود.
مصرف کود حیوانی نپوسیده در ابتدا باعث میشود تا ازت موجود در خاک صرف پوسیدن کود شده و در نتیجه گیاه با کمبود ازت مواجه شود و از طرفی با مصرف کود حیوانی، میزان بعضی از عناصر، در خاک چندین برابر افزایش یافته و منجر به کمبود جذب دیگر عناصر موجود در خاک میشود. استفاده از کودهای شیمیایی پر مصرف و عدم کاربرد کودهای شیمیایی کم مصرف، منجر به کمبود آنها در خاک شده که لزوم یک مدیریت صحیح در مصرف کودهای پر مصرف و کم مصرف در خاک ضروری به نظر میرسد.
در زمان خشکی و تبخیر بیش از حد ازسطح خاک، برخی نمکهای محلول مثل کلرور پتاسیم و سدیم و کمی هم کلسیم و منیزیم و یا ترکیبات نیترات به سطح خاک آمده و در نتیجه جذب این عناصر برای ریشه امکان پذیر نمیباشد.

چند روش برای تعیین کمبود عناصر:
برای تعیین کمبود عناصر غذایی در گیاهان روشهایی وجود دارد که در اینجا به صورت اختصار به معرفی آنها می پردازیم:
۱)آنالیز و تجزیه خاک: این آزمایش در آزمایشگاه های تجزیه آب و خاک بوسیله کارشناسان مجرب صورت میگیرد. بدین صورت که از خاک مزرعه یا باغ نمونه گیری شده و با مراجعه به آزمایشگاه، اسیدیته، شوری و املاح محلول در خاک، میزان عناصر موجود درخاک تعیین میشود.
۲) آنالیز و تجزیه بافتهای گیاهی (برگ و دمبرگ): این آزمایش وقتی گیاه در حال رشد است انجام میشود. که این آزمایش برای تأیید اختلالات ظاهری مورد استفاده قرار میگیرد. با تجزیه برگ، میزان عناصر موجود درآن اندازه گیری میشود و با میزان طبیعی (مستلزم وجود آزمایشگاه های استاندارد) که بایستی در برگ وجود داشته باشد مقایسه میشود.
3) تشخیص ظاهری از روی علائم: گیاهان با ایجاد علائم خاصی بر روی اندا مهای خود به خصوص بر گها به کمبود عناصر مختلف عکس العمل نشان میدهند. این علائم میتواند به عنوان محکی برای تشخیص استفاده شوند اما نمیتواند معیار دقیقی برای تشخیص کمبود عناصر باشد، به عبارتی دیگر بعضی از عناصر کم مصرف علائمی شبیه به یکدیگر دارند و در مواردی نیز کمبود یک عنصر به صورت پنهان میباشد و هیچگونه علائم ظاهری بوجود نمیآورد ولی بر روی عملکرد نهایی گیاه تأثیر میگذارد. با توجه به اینکه برگها کارخانه تولید مواد غذایی برای میو هها هستند که اگر سالم نباشند عملکرد و کیفیت میوه نیز کاهش مییابد، لذا با بروز اولین علائم باید جهت رفع خسارت به درمان پرداخت .

رابطه علائم کمبود عناصر غذایی با تحرک آنها در گیاه:
محل ظهور علائم کمبود عناصر غذایی در گیاهان، به وسعت و میزان انتقال عناصر غذایی از برگهای پیر به قسمتهای جوان گیاه بستگی دارد که میتوان عناصر را بر اساس جابه جایی در گیاه به دو دسته تقسیم نمود:
1)عناصر متحرک (پویا یا موبایل):
علائم کمبود این عناصر، ابتدا در برگهای پیر (برگهای پایینی) اتفاق میافتد زیرا این عناصر میتوانند از برگهای پیر پایینی به سوی برگهای جوان بالایی حرکت کنند، که این عناصر عبارتند از: ازت(N) و منیزیم(Mg) پتاسیم( K )فسفر( P)

2) عناصر غیرمتحرک (ایستا یا ساکن):
علائم کمبود این عناصر ابتدا در برگهای جوان (برگهای بالایی) اتفاق میافتد زیرا این عناصر نمیتوانند از برگهای پیر پایینی به سوی برگهای جوان بالایی حرکت کنند، که این عناصر عبارتند از کلسیم(Ca) و بُر( B) مولیبدن (Mo) ،منگنز(Mn) ،روی (Zn) ،مس (Cu) آهن (Fe)
عدم رسیدگی به وضعیت تغذیه ای گیاه، سلامتی گیاه، عملکرد و کیفیت محصول را به میزان قابل توجهی کاهش داده و در نتیجه تولیدکننده متضرر میگردد. فهم قواعد تغذیه گیاهان و تشخیص علائم کمبود و بیشبود عناصر غذایی و استفاده از کودهای مناسب، کلیدهای سلامت و سودآوری محصول میباشند که بایستی رعایت شوند.

نقش و علائم کمبود عناصر پر مصرف در درختان میوه:
همانطور که قبلاً اشاره شد عناصری از قبیل: نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم وگوگرد که بیشتر مورد نیاز گیاه میباشند را عناصر پرمصرف میگویند که کمبودشان در گیاه میتواند باعث اختلالاتی در رشد و شکل ظاهری گیاه شود که به بررسی آنها میپردازیم:
1- نقش و علائم کمبود نیتروژن:(N)
این عنصر برای تولید اسیدهای آمینه و پروتئین لازم است و مهمترین عامل رشد محسوب میشود. به عبارتی چون ازت جزء مهمی از مولکول کلروفیل را تشکیل میدهد، بنابراین اولین علایم ظهور کمبود ازت، رنگ پریدگی برگها میباشد. برگها معمولاً به رنگ سبز مایل به زرد و زرد روشن در می آیند که به علت عدم تشکیل کلروفیل میباشد. در اواخر رشد رنگ زرد، قرمز و بنفش مایل به قرمز مشاهده میشود که در نتیجه ی تشکیل رنگ آنتوسیانین است. در کمبود ازت برگها کوچک، ساقه و شاخه ها لاغر میشوند و معمولاً با زاویه کوچکی نسبت به ساقه اصلی می ایستند و شاخه های جانبی کمی تشکیل می شود، زردی در بر گهای پیر (پایینی) زودتر ظاهر میشود.

لازم به ذکر است که کودهای ازته به دو صورت میتواند به خاک اضافه شود:
1) به صورت آلی: مثل کودهای دامی، پودر استخوان و خون خشک و برگهای پوسیده
۲) به صورت معدنی: مثل کودهای شیمیایی از قبیل نیترات آمونیوم، فسفات آمونیوم، اوره.

2- نقش و علائم کمبود فسفر:(P)
این عنصر در تلقیح گلها، رشد ریشه، انتقال انرژی و همچنین تنظیم خواص ژنتیکی گیاه نقش دارد. در بعضی جهات کمبود ازت و فسفر با هم شباهت دارند. رشد قسمت هوائی و ریشه در هر دو کند یا متوقف میشود و همچنین برگها کوتاه، باریک و نازک میشوند و رشد طولی گیاه عمودی بوده و ساقه های جانبی به ندرت ظاهر می شود. تعداد برگ و شاخه ها محدود شده و ممکن است جوانه های کناری به خواب بروند یا بمیرند. ظهور شکوفه و جوانه های برگی کم شده و در نتیجه میزان محصول (دانه و میوه) نیزکاهش مییابد ولی در هنگام کمبود فسفر رنگ برگها سبز تیره، کدر مایل به آبی با ته رنگ برنزی یا بنفش است و رنگ میو هها سبز و ممکن است به شدت رنگی شده باشند، گوشت میوه نرم و شیره میوه خیلی ترش و خاصیت انباری آن نیز کم میشود. یک علامت مهم دیگر، کوتولگی و کوتاه ماندن گیاهان است به این صورت که گیاهان دچار کمبود فسفر، اغلب با گیاهان جوان اشتباه گرفته میشوند و در بر گهای پیرتر تحت شرایط حاد کمبود، رگبر گها به شکل مشبک و قهوه ای رنگ پریده در میآید.

3- نقش و علائم کمبود پتاسیم:(K)
این عنصر برای سنتز و انتقال مواد مغذی در گیاه لازم بوده و در رفع آثار سوء عدم تعادل بعضی از عناصر غذایی گیاه در خاک کمک میکند و همچنین در تنظیم فعالیت جذب آب موثر میباشد.
نقش پتاسیم در درختان میوه به قرار زیر میباشد:
مقاومت گیاهان را در برابر کم آبی و خطرات سرمازدگی افزایش میدهد ، مقاومت گیاهان را در برابر آفات و بیماریها از جمله آتشک گلابی و شانکر مرکبات افزایش میدهد ،کیفیت و خاصیت انبارداری محصولات باغی را افزایش میدهد ، شدت نور را کنترل و عمل فتوسنتز را تشدید میکند و راندمان آب آبیاری را افزایش میدهد.
اهم کودهای محتوی پتاسیم عبارتند از:
1) سولفات پتاسیم
2) کلرید پتاسیم : مقدار پتاسیم موجود در کلرید پتاسیم 60 درصد بوده و مصرف این کود در خاکهای شور و یا آبهای آبیاری که میزان کلر آنها از 3 میلی اکی والانت در لیتر ( 100 میلی لیتر در لیتر) بالاتر باشد و بعضی از درختان میوه ی حساس به کلر نظیر مرکبات توصیه نمیگردد.
3) نیترات پتاسیم
4) سولفات پتاسیم منیزیم: این کود به صورت معدنی بوده و به دو صورت گرانوله و دانه ریز قابل تولید میباشد.مصرف این کود عمدتاً برای با غهای مرکبات و انگور به میزان 200 الی 500 کیلوگرم در هکتار و به صورت سرک و یا قبل از کاشت قابل توصیه است. مصرف کودهای محتوی پتاسیم در باغهای میوه ترجیحاً به صورت چالکود پیشنهاد میشود.

4- نقش و علائم کمبود کلسیم:(Ca)
این عنصر در پایداری دیواره سلولی، توسعه سلول و فرایندهای داخلی، پایداری غشاهای سلولی، تعادل کاتیون و آنیون، فعال کننده برخی آنزیمها و همچنین تنظیم فشار اسمزی نقش دارد. کمبود آن باعث تجزیه دیوار سلولی و خشکیدگی برگها میشود. لازم به ذکر است که کلسیم در توسعه ریشه نقش داشته و از صدمات ناشی از تنشهای سرمازدگی جلوگیری میکند.علائم کمبود در حاشیة بر گها بیشتر از نقاط دیگر برگ دیده میشود و در نتیجه باعث تغییر شکل برگ به صورت فنجانی رو به پائین می شود این علامت تا نقاط اتصال برگ به دمبرگ گسترش مییابد، اما بر گها نمی افتند بلکه فقط لکه های بافت نکروتیک شده در نوک دمبرگ ایجاد میشود و همچنین حاشیه برگ نامنظم و پاره پاره میشود.
برای افزایش کیفیت، افزایش مدت زمان انبارداری محصولات باغی و کاهش بیمار یهای فیزیولوژیکی محلول پاشی کلسیم انجام میشود که میتوان از کلرورکلسیم به (Cacl )مقدار 10 تا 30 کیلوگرم در هزار لیتر آب استفاده کرد.

5- نقش و علائم کمبود منیزیم(Mg):
منیزیم تنها جزء معدنی مولکول کلروفیل است. منیزیم در ساخته شدن روغن در گیاه دخالت داشته و باعث تنظیم جذب فسفر در گیاه می شود و نیز در تولید هیدروکربنها و مواد قندی موثر است. منیزیم انتقال دهنده فسفر به دانه گیاهان است و همچنین فعال کننده آنزیمهای دی هیدروژناز و د ی کربوکسیلاز است و در تنفس سلولی اهمیت حیاتی دارد. این عنصر فعال کننده آنزیمها و در اعمال اکسیداسیون و احیاء در گیاه نقش دارد و عامل جداسازی مولکول اکسیژن در فتوسنتز است. از نشانه های کمبود آن در گیاه، زردی بین رگبر گها میباشد و نشانه های کمبود ابتدا در برگهای پیر مشاهده میشود و در صورت کمبود شدید، برگها شروع به ریزش میکنند. این عنصر در خاک سریع شسته شده و از دسترس گیاه خارج میشود که برای رفع این کمبود از کربنات و سولفات منیزیم استفاده میشود.
محلول پاشی سولفات منیزیم دو تا پنج مرتبه برای رفع کمبود در درختان میوه لازم و ضروری است. اولین محلول پاشی در اوایل خرداد و مراحل بعدی با دو هفته فاصله از هم انجام میگیرد، میزان مصرف 2 تا ۵ کیلوگرم در 1000 لیتر آب میباشد. محلول پاشی منیزیم در مرکبات، انگور و سیب برای جلوگیری از کلروز برگ موثر است.

6- نقش و علائم کمبود گوگرد:(S)
این عنصر در تولید پروتئین و بعضی از اسیدهای آمینه موثر است. بو و مزه برخی از محصولات باغی و زراعی (مثل سیر، پیاز و خردل) مربوط به گوگرد است. مهمترین علامت کمبود این عنصر در گیاه رشد ناقص و رنگ پریدگی میباشد. کمبود گوگرد در پار ه ای از گیاهان نشانه هایی شبیه به کلروز ناشی ازکمبود نیتروژن ایجاد میکند که مربوط به کمبود پروتئین در گیاه است، با این وجود در کمبود گوگرد، زرد شدن به صورت یکنواخت در سرتاسر گیاه حتی در بر گهای جوان وجود دارد. اغلب در اثر کمبود این عنصر سطح پائینی بر گها و دمبرگها به رنگ قرمز مایل به صورتی در می آید گاهی در اثر شدت کمبود، علایم به صورت قهو های یا لکه های نکروتیک ظاهر میشود و همچنین دمبر گها و بر گها اغلب عمودی، پیچ خورده و شکننده میشود. ساقه های گیاهان مبتلا کوتاهتر و نازکتر از معمول و چوبی میشوند، سطح برگ کوچک و تعداد برگها نیزکم، تعداد و وزن میو ه ها نیزکاهش مییابد. برای مثال در هلو برگهای جوان در اثر کمبود این عنصر، زرد و برگهای پیر بدشکل و کج و معوج میشوند، جوانه های انتهائی رشد نکرده و در نتیجه شاخه های جانبی نیز رشد نمی کنند و برگهای روی این شاخه ها در اثر شدت کمبود، کمی قرمز و پس از این مرحله خزان میکنند. گوگرد را میتوان به صورت سوپر فسفات معمول (نه سوپر فسفات تریپل) سولفات آمونیوم و گل گوگرد و یا سولفات کلسیم به خاک افزود.

علائم کمبود عناصر کم مصرف (Microelements)در درختان میوه:
همانطور که قبلاً اشاره شد عناصری چون آهن، منگنز، روی، مس، بُر، مولیبدن و کلر که به مقدار بسیار کم مورد نیاز گیاه میباشند را عناصر کم مصرف میگویند ولی با اینکه این عنصر به مقدار کم برای گیاه لازم است ولی همین مقدار کم برای فعالیتهای گیاهی لازم و ضروری است و کمبود این عناصر در گیاه میتواند باعث اختلالاتی در رشد و شکل ظاهری گیاه شود.

1-نقش و علائم کمبود آهن:(Fe)
این عنصر در تولید مولکول کلروفیل و همچنین در فعالیتهای انتقال انرژی نقش دارد. آهن یکی از عناصر ضروری برای رشد نهایی درختان میوه میباشد و در صورت کمبود آن در سلو لهای برگ، سبزینه (کلروفیل) به مقدار کافی تولید نمیشود و برگها رنگ پریده به نظر میرسند. زردی برگ شکل خاصی از کمبود آهن است که در کشور ما به فراوانی دیده میشود. به عبارتی کمبود آهن باعث کاهش غلظت کلروفیل و دیگر رنگریز ه های گیاهی نظیر کاروتن و گزانتوفیل در سلول میشود که در نهایت فتوسنتز شدیداً کاهش یافته و بصورت کلروز (زردی) ظاهر میشود و چون آهن قابلیت تحرک کمی در گیاه دارد معمولاً علائم کمبود در برگهای جوان (بالایی) دیده میشود و رنگ پریدگی معمولاً بین رگبرگها بوده و خود رگبرگها سبز باقی میمانند و در برخی موارد مثل درخت گلابی برگها سفید رنگ میشود.
برای رفع کلروز محلول پاشی آهن کلاته یا سولفات آهن به تعداد دو یا چند بار در طول فصل رشد توصیه میشود. در درختان میوه اولین محلول پاشی چهار هفته پس از گل دهی و سه هفته پس از اولین محلول پاشی میباشد مقدار مصرف بر اساس توصیه شرکتهای سازنده و دستورالعمل الصاقی روی بسته محصول میباشد.

2- نقش و علائم کمبود منگنز:(Mn)
این عنصر برای تولید کلروفیل و در نتیجه فتوسنتز مؤثر میباشد. نقش منگنز در گیاه مشارکت آن در سیستمهای ترکیبی است. منگنز در واکنشهای انتقال الکترون و در تولید کلروفیل نقش دارد.
منگنز همانند آهن عنصری غیر متحرک در گیاه است و علائم کمبود آن ابتدا در برگهای جوان درخت ظاهر میشود. مهمترین نشانه کمبود منگنز، کلروز بین برگها میباشد که معمولاً تمام قسمتهای بالای درخت را فرا میگیرد، رشد درخت نیز کاهش یافته و در بعضی مواقع درختان به صورت کوتاه باقی میمانند. بر خلاف کمبود آهن در کمبود این عنصر، قسمت نوک و حاشیه برگهای درخت به صورت سبز باقی میمانند.
از کودهای مهم منگنز میتوان به سولفات منگنز اشاره نمود که هم به صورت خاکی و هم محلول پاشی به کار میرود که بهتر است این کود به صورت خاکی به میزان 100 گرم برای هر درخت در سایه انداز مصرف گردد. همچنین برای رفع این کمبود به ازای هر هکتار 5 کیلوگرم کلات منگنز در 1000 لیتر آب به صورت تؤام جهت رفع کامل کمبود مصرف گردد.

3- نقش و علائم کمبود روی :(Zn)
این عنصر، عنصر مهمی در فعالیت بسیاری از آنزیمها از جمله ایندول استیک اسید (عامل رشد) و تریپتوفان میباشد. روی در بسیاری از سیستمهای آنزیمی گیاه نقش کاتالیزوری فعال کننده و یا ساختمانی دارد و در ساخته شدن و تجزیه پروتئینهای گیاه دخیل است. کمبود روی در گیاه عمدتا از بر گهای جوان به صورت ریز برگی، کچلی و کوچک شدن میان گر ه های سرشاخه شروع میشود. در اثر کمبود این عنصر علاوه بر اینکه رشد برگ کم میشود، برگها قبل از موقع می ریزند، تعداد جوانه کمتری تشکیل شده و بیشتر آنها شکوفا نمیشود. همچنین مقدار اکسین در دمگلها کم شده، ممکن است گلها قبل از باز شدن بریزند، پوست درختان دچار کمبود، سخت و شکننده میشود. خسارت عمده کمبود این عنصر علاوه بر ریز شدن میوه ها، ریزش قبل از رسیدن آنها است بطوریکه گاهی تا 80 درصد میوه ها می ریزند.
کمبود این عنصر بیشتر در خاکهای شنی، آهکی و قلیایی به علت pH بالای خاک مشاهده میشود. در درختان اولین علائم کمبود روی در زمان گلدهی ظاهر میشود. شاخه ها نرم و نازک شده و فاصله میانگره ها کم میشود، برگها در انتها موج دار شده و اندازه آنها کاهش می یابد. به طوری که برگها ی انتهایی شاخه به صورت روشن در می آید، بدین ترتیب کمبود این عنصر سبب جارویی شدن انتهای شاخه ها، کچلی و ایجاد ریز برگی میشود.(Roset ) برای جبران کمبود روی در درختان میوه از سولفات روی به صورت محلول پاشی در زمان متورم شدن جوانه یا پس از ریزش گلبر گها به میزان 2 تا 3 کیلوگرم در 1000 لیتر آب استفاده میشود، محلول پاشی سولفات روی برای درختان هسته دار مثل هلو، زردآلو و گلابی در پائیز زمانی که بر گها سبز است نتیجه بهتری دارد.

4- نقش و علائم کمبود مس :(Cu)
این عنصر در تولید کلروپلاست، فعالیتهای آنزیمی و همچنین در واکنشهای انتقال الکترون سهیم می باشد. کمبود مس در درختان میوه با پلاسیدگی بر گهای انتهایی و ریزش آنها مشخص میشود. از کودهای مهم مس میتوان به سولفات مس (کات کبود) اشاره نمود که به دو صورت خاکی و محلول پاشی به کار میرود که بهترین زمان محلول پاشی مس در درختان میوه هنگام متورم شدن جوانه ها در بهار است چون اگر روی میوه سیب و گلابی پاشیده شود باعث زنگارآن میشود. سولفات مس به روش خاکی هر 2 الی 3 سال یکبار به میزان50 تا 100 گرم در 1000 لیتر آب برای هر درخت در سایه انداز در فصل پائیز و زمستان مصرف شود و همچنین این کود به صورت محلول پاشی با غلظت 5/0درصد مورد استفاده قرار می گیرد.

5- نقش و علائم کمبود بُر:(B)
این عنصر برای رشد نوک ساقه و ریشه (مریستم انتهایی) لازم و ضروری است. بُر نقش عمده ای در فعالیتهای حیاتی گیاه دارد و در تقسیم سلولی بافت ها، تشکیل جوانه های برگ و گل، ترمیم بافتهای آوندی، متابولیسم قند و مواد هیدروکربن دار و انتقال آنها، تنظیم مقدار آب و هدایت آن در سلول، انتقال کلسیم در گیاه و تنظیم نسبت کلسیم به پتاسیم در بافتهای گیاهی، متابولیسم چربی، سنتز پکتین و در تشکیل دیواره سلولی نقش دارد. علائم کمبود بُر در برگ، شاخه، میوه و حتی ریشه درختان دیده میشود. بعلت عدم پویایی و تحرک بُر در گیاه، کمبود آن ابتدا در برگهای جوان و سرشاخه ها بروز مینماید. اولین علامت قابل مشاهده توقف رشد جوانه انتهایی است که بلافاصله پس از آن برگهای جوان سبز کمرنگ شده و این رنگ پریدگی در قاعده برگها بیشتر از نوک برگها میباشد، مرحله بعدی کمبود بُر، سیاه شدن جوانه های رویشی و بافتهای مریستمی، کاهش فاصله میانگره ها، ایجاد حالت کوتولگی یا تراکم و کوچک شدن برگها در سرشاخه میباشد. میوه ها به حد کافی رشد نکرده، بد شکل و دارای گر ه های متعدد شده، زیر پوست میوه بافت چوب پنبه ای ضخیمی تشکیل شده و با توسعه از پوست تا مغز میوه ادامه مییابد. در برخی از ارقام وقتی کمبود بُر همراه با کمبود کلسیم باشد، میوه در بعضی قسمتها ترک بر می دارد. در کمبودهای خفیف سطح میوه پوشیده از شکاف ریز شده که ظاهر میوه را به رنگ حنایی در می آورد.به طور کلی به علت نقش این عنصر در فرایند تشکیل میوه، کمبود آن سبب رشد و نمو ضعیف پرچم ها، کاهش دوره گرده افشانی موثر و در نتیجه کاهش تشکیل میوه میشود. میو ه ها قبل از رسیدن می ریزند و در زیر پوست میوه لکه های آبگز، قهوه ای، چوب پنبه ای و گوشت میوه ها تلخ، بدمزه و پوک میشود.
همانطور که قبلاً هم اشاره شد بُر یکی از مهمترین عناصری است که در جوانه زدن دانه گرده تشکیل میوه و انتقال مواد فتوسنتزی به محل مصرف نقش دارد. بر در درختان میوههای خزا ندار و هسته دار برای تشکیل میوه، افزایش عملکرد وکاهش بعضی از بیمار یها مثل آتشک گلابی موثر است. کمبود بُر در درختان میوه باعث باد زدگی گلهای گلابی، کاهش تشکیل میوه، نکروزه شدن پوست تنه درخت سیب، ایجاد لک ههای چوب پنبه ای و ترکیدن میو ه ها و تنه درخت میشود. بهترین زمان محلول پاشی بُر در درختان میوه هنگام متورم شدن جوانه در اوایل بهار با غلظت ۵ کیلوگرم اسید بوریک در 1000 لیتر آب میباشد.

6- نقش و علائم کمبود مولیبیدن:
این عنصر در تولید آنزیمهای مربوط به مصرف نیتروژن در گیاه و همچنین در تبدیل نیتراتها به اسید آمینه نقش دارد.
این عنصر در افزایش عملکرد و کیفیت محصول و همچنین بر روی جذب عناصر دیگر توسط گیاه نقش دارد. مولیبیدن تنها عنصری است که کمبود آن موقعی دیده میشود که زیر ۶ باشد، افزودن مقداری آهک میتواند مشکل را حل کند. علائم pH آهک در خاک کم و کمبود این عنصر کمتر در شکل ظاهری گیاه قابل مشاهده میباشد و تا حدودی مشابه علائم کمبود ازت میباشد.
از کودهای مهم مولیبدن میتوان به مولیبدات آمونیوم، مولیبدات پتاسیم، مولیبدات سدیم و تری اکسید مولیبدن اشاره نمود. مولیبدات آمونیوم، مولیبدات پتاسیم به میزان 500گرم در هکتار به صورت خاکی مصرف میگردد که برای یکنواختی در پخش میتوان با کودهای NPKمخلوط و مصرف نمود.


کوددهی:
میزان عناصر غذایی موجود در خاک بستگی به ساختمان و بافت خاک، سوابق کشت و کار و عملیات انجام شده بر روی آن دارد. خاکها در اثر تداوم برداشت محصول، از نظر مواد معدنی و عناصر غذایی فقیر میشوند و نیاز به کود پیدا میکنند که برای جبران آن، میتوان طی یک برنامه زمانبندی مشخص اقدام به استفاده از کودهای مختلف شیمیایی، حیوانی و گیاهی نمود. هدف از زمانبندی مصرف کود، به دست آوردن بهینه ترین واکنش گیاه به کود میباشد.
مقدار و زمان مصرف کود دو عامل بنیادین برای کاربرد بهینه کودهای شیمیایی و افزایش بازده مصرفی آنها است. بدیهی است که مقدار کود مصرفی، بر اساس مقدار عناصر غذایی موجود در خاک، میزان جذب عناصر توسط گیاه و نیاز گیاه در طول دوره رشد تعیین میگردد.
با کاهش غلظت عناصر غذایی در خاک، مقدار کود مصرفی افزایش مییابد، لیکن دریافت عناصر غذایی به وسیله گیاهان، نمایانگر جذب توسط همه ریشه هایی است که در قسمتهای کود داده شده و کود داده نشده گسترش یافته اند.
عناصر غذایی موجود در کودها به روشهای مختلفی چون پخش در خاک، برگ پاشی (Foliar application) ، و کود آبیاری(Fertigation)در اختیار گیاهان گذاشته میشوند هر چند تلاش میشود که عناصر غذایی در توده خاک رویین یکنواخت توزیع شود ولی در عمل چنین نبوده و غلظت آنها میتواند در هر نقطه از خاک متفاوت باشد. بدین ترتیب پخش صحیح کود، برای یکسان کردن غلظت عناصر غذایی در محلول خاک به منظور دستیابی به عملکرد بهینه و افزایش بازده آنها ضروری است. با آنکه کودهای شیمیایی مهمترین منبع تامین عناصر غذایی گیاه هستند استفاده بجا و بهینه از آنها در حصول نتیجه مورد نظر، حفظ نظام اکولوژی محیط و تضمین سلامت مصرف کنندگان تولیدات کشاورزی نقش اساسی دارند. بی شک تشخیص کمبود عناصر غذایی مورد نیاز گیاه در مصرف بهینه و به موقع آن نقشی دو چندان دارد.

خلاصه مطالب:
تغذیه بهینه گیاه، شرط اصلی بهبود کمی وکیفی محصول است.
نشانه های کمبود گاهی مشابه بوده و همچنین عوامل دیگری چون تغییرات دما، استفاده از سموم، حشرات، باد و دیگر عوامل طبیعی نشانه هایی را از خود به جای میگذارند که مشابه علائم کمبود است. به همین دلیل، تشخیص و معالجه کمبود عناصر غذایی از روی علائم ظاهری باید با احتیاط و به وسیله کارشناسان با تجربه انجام گیرد.
در تغذیه گیاه نه تنها باید هر عنصر به اندازه کافی در دسترس آن قرار گیرد بلکه ایجاد تعادل و رعایت نسبت میان همه عناصر غذایی از اهمیت بسزایی برخوردار است. زیرا در حالت عدم تعادل تغذیه ای، با افزودن مقداری از عناصر غذایی نه تنها افزایش عملکردی رخ نمیدهد بلکه اختلالاتی در رشد گیاه ایجاد میکند که نهایتاً منجر به افت محصول میشود.
قابلیت استفاده یا حلالیت برخی از عناصر غذایی نیز با افزایش PHکاهش می یابد.
تأمین احتیاجات غذایی گیاه تحت کنترل زارع یا باغ دار است چه بسا شناخت عناصر مورد نیاز گیاه، نقش این عناصر در طول دوره رشدی گیاه وهمچنین چگونگی تشخیص کمبود و بیشبود (مسمومیت) در صورت بروز، از روی علائم ظاهری میتواند کشاورز را در رسیدن به هدف ارزشمندش یاری کند.
خاکها در اثر تداوم برداشت محصول، از نظر مواد معدنی و عناصر غذایی فقیر میشوند و نیاز به کود پیدا میکنند که برای جبران آن، میتوان طی یک برنامه زمانبندی مشخص اقدام به استفاده از کودهای مختلف شیمیایی، حیوانی و گیاهی نمود.

نظرات 158 + ارسال نظر
سعید جمعه 1 مرداد‌ماه سال 1395 ساعت 11:45 ق.ظ

با سلام چند روزی است که یک درختچه به لیمو خریده ام اما برگهای آن از پایین دچار سوختگی شده و در حال زرد شدن هستند انگار که خزان شده است. البته گیاه در آپارتمان و در مکانی که آفتاب مستقیم به آن تابیده نمی شود نگهداری می شود و هر روز آبیاری می شود. آیا این مشکل طبیعی است یا روش رفع این مشکل چیست؟

سلام به خاطر کمبود آفتااب هست

hamidreza شنبه 2 مرداد‌ماه سال 1395 ساعت 10:46 ق.ظ

با عرض سلام
مطلب آموزنده ای بود. الان دو سال است که درختان گیلاس من در هنگامی که میوه رسیده می شود به طور ناگهانی ریزش شدیدی اتفاق می افتد و بعضی ها خشک می شوند،در سال های قبل این گونه نبودند،در سال دو بار سم پاشی می کنم،یکی در هنگام دانه شدن،و دیگری در هنگام دو رنگ شدن،در هر دو بار از سم دیازینون استفاده می کنم،در مر مرحله دوم ار محلول کلسیم هم استفاده می کنم(به صورت ترکیب با سم)،از کود حیوانی هم تا الان استفاده نکردم،ازکود شیمیایی استفاده می کنم اوره و پتاسیم سولفات در فروردین ماه استفاده می کنم،می خواستم بدونم دلیل این ریزش و خشکی درختان چیست؟با تشکر

سلام کود حیوانی رو حتما استفاده کنید احتمالا بهدخاطر محلول کلسیم زیاد هست

ناصر براهیا یکشنبه 3 مرداد‌ماه سال 1395 ساعت 12:19 ق.ظ

فقط خاک باغم آهکیه بشدت.هر سال طبق آزمایش خاک کودهای لازم کانال کود میدم.ولی گل خیلی خیلی زیادی تو مرحله گل دهی میده ولی بارور ننیشه میریزه.باغ سیب سرخ بیست پنج ساله هزار درخت هشتاد تن بار میده.

سلام از گوگرد الی استفاده کنید به خاطر وهکی بودنش عناصر دیگه رو نمیتونه جذب کنه

عطیه سه‌شنبه 5 مرداد‌ماه سال 1395 ساعت 01:49 ق.ظ

سلام
علت گندیده شدن میوه ی انجیر به هنگام رسیدن ان وافتادن ان روی زمین ناشی از چیست؟

سلام یه پشه هست که توی میوه انجیر تخم ریزی میکنه

حسین شنبه 9 مرداد‌ماه سال 1395 ساعت 02:25 ب.ظ

سلام .
دست شما درد نکنه انشاالله خدا بشما خیر بده و حفظتون کنه خیلی عالی بود
یه سوال
درخت انجیر ما یک چند مدتی هست برگهاش زرد شده. کل برگ زرد میشه و دون دون قهوه ای رنگ انگار روش داره . برگها هم انگار بنظرم روی برگهای کلفت و بزرگ اثر نداره برگهای متوسط و کوچیک بیشتر زرد شدن .
این دلیلش چی میتونه باشه ؟
برای این چیزا باید کجا بریم ؟ بریم جهادسازندگی؟ جهاد کشاورزی؟ کجا؟

سلام فکر میکنم کمبود اهن باشه به اداره کشاورزیه محلتون مراجعه کنید

علیزضا شنبه 9 مرداد‌ماه سال 1395 ساعت 05:30 ب.ظ

با تشکر از زحمات ارزنده شما

کتایون دوشنبه 11 مرداد‌ماه سال 1395 ساعت 09:41 ق.ظ

با سلام
کسی از دوستان در مورد علت خشک شدن و ریزش میوه شاتوت قبل از رسیدن کامل اطلاعاتی دارند؟
من یه درخت شاتوت دارم که میوه هاش قرمز کمرنگ که هستن خشک میشن و می ریزند (قبل از رسیدن کامل). ممنون میشم اگر کسی اطلاعاتی در این مورد داره، منو راهنمایی کنه.

مهدی فرحناک شنبه 23 مرداد‌ماه سال 1395 ساعت 02:30 ب.ظ

مطالب عالی هستند با تشکر از زحمت هایی که میکشید

الهام دوشنبه 26 مهر‌ماه سال 1395 ساعت 12:01 ق.ظ

سلام به خدمت شما مایک درخت گوجه سبزداریم که دراواسطمردادبرگ ها دچارسوختگی ابتداازبرگ های جوان شروع میشه وتمام برگ هادچارسوختگی میشوند ومیریزندودوباره دراواخرشهریورشروع به گلدهی ویاجوانه زدگی می کند ایااین درخت به کمبودمنگنزدچاره یاچیز دیگه ای؟؟؟متشکرم منوراهنمایی کنید

سلام بله کمبود روی هم امکانش هست

مهدی دوشنبه 26 مهر‌ماه سال 1395 ساعت 09:45 ب.ظ

سلام مائو درخت توت مجنون داریم که اصلارشدنمیکند ونورخورشیدهم نمی رسد علت آن چیست ممنون میشم ر اهنماییم کنید

سلام خودتون که دارید میگید نور بهش نمیرسه

Hani m یکشنبه 2 آبان‌ماه سال 1395 ساعت 09:11 ق.ظ

سلام خسته نباشین میخواستم بدانم دلیل اینکه گیاه از کجا میفهمد ک باید برخی از عناصر را جذب وبرخی دیگر را جذب نکند یا کدام رابیشتر وکدام راکمتر جذب کند!؟
ودیگر اینکه چرا ب برخی از عناصر متحرک وب برخی دیگر غیر متحرک میگویند!؟
ممنون میشم جواب بدین

سلام سوال اولتون رو که متوجه نشدم اما سوال دوم برخی عناصر به راحتی از برگ های پیر به برگ های جوان منتقل میشن به این عناصر عناصر متحرک میگن مثل پتاس و نیتروژن اما در مقابل برخی عناصر به هیچ عنوان این انتقال صورت نمیگیره مثل آهن

علی یکشنبه 9 آبان‌ماه سال 1395 ساعت 06:54 ق.ظ

سلام.با تشکر از مطالبتون.مندرخت گردو دارم که بهد از دو الی سه هفته از میوه دادن دچار ریزش میشه.وحین این اتفاق میوه در حال ریزش به رنگ سیاه در میاد.علتش چیه؟صمنا بعد از خرداد ماه انتهای برگ ها خشگ و به رنگ قهوه ای در میاد و آروم آروم گسترش پیدا میکنه دلیلش چی میتونه باشه.سوال بعدی من اینکه درختای هلو هم بعد میوه دادن دچار ریزش میشن.

سلام درختاتون احتمالا شته داره

حامد پنج‌شنبه 13 آبان‌ماه سال 1395 ساعت 11:56 ق.ظ

سلام . برگ تازه زرد شده و در برخی از برگ ها دور برگ ها خشک شده اند .
به عامل ایستا یا ساکن اشاره کردین چه کودی بریزم و از کجا تهیه کنم . ممنون

سلام عزیزم من سوال قبلیتونو یادم نیست برام ایمیل کنید baghbani.novin@gmail.com

مهدی جمعه 14 آبان‌ماه سال 1395 ساعت 01:08 ق.ظ

ممنون از مطالب عالی شما

سودابه شنبه 15 آبان‌ماه سال 1395 ساعت 08:49 ق.ظ http://Gravatar.com

سلام.وقتتون بخیر.من یه باغچه۱۴متری دارم.گلهای باغچه ام زیاد رشد خوبی ندارند.اکثر او نا قدشون بلند میشه ولی ساقه ی خیییلی نازکی دارند.زیاد هم گل نمیدن مثل درخت شیشه شور و رز.چند ماه پیش کود مرغ ریختم ولی زیاد اثر نداشت.لطفا راهنمایی کنید.ممنونم

سلام کود مرغ به علت آهک بالا زیاد جالب نیست از کود گوسفند و خاک کشاورزی استفاده کنید

sably دوشنبه 1 آذر‌ماه سال 1395 ساعت 01:30 ب.ظ

سلام
آیا وجود طلا نزدیک به ریشه درختان بادم میتونه عامل ناباروری درخت بشه ؟
این درختان 5تان نزدیک به همن ،تقریبا 6 سالشونه.

سلام نه

علیرضا حیدری سه‌شنبه 2 آذر‌ماه سال 1395 ساعت 09:41 ب.ظ http://ali heydari 1056@gmail

مطالب بسیار کاربردی بود .بسیار متشکرم

سید چهارشنبه 13 بهمن‌ماه سال 1395 ساعت 05:23 ب.ظ

ممنون از مطلب بسیار آموزنده شما دوست عزیز

هادی شنبه 16 بهمن‌ماه سال 1395 ساعت 10:48 ب.ظ

باسلام وتشکر.من چن تا هسته میوه کاشتم چکارکنم که رشدشون بهتربشه وزودجوانه بزنن.ممنون میشم جواب بدین.باتشکرررر

فعلا که باید منتظر بمونی تا جوانه بزنه

داریوش زارع شنبه 23 بهمن‌ماه سال 1395 ساعت 02:25 ب.ظ

بسیار مطالب آموزنده ای بود ممنونم

مازیار چهارشنبه 2 فروردین‌ماه سال 1396 ساعت 10:43 ق.ظ

سلام میوه هاز درخت زرد الوی باغ ما موقع رسیدن بر روی درخت خراب می شند .اگه ممکنه راهنمایی کنید.

سلام احتمالا قارچی هست

علیرضا دوشنبه 14 فروردین‌ماه سال 1396 ساعت 09:04 ب.ظ

با سلام و تبریک سال نو
یه درخت زردآلو تو باغچه دارم حدود چهار ساله هست.تا امسال رشدش خیلی عالی بود و مشکلی نداشت.امسال بهار جوانه هاش نیمه باز شد و برگهای کوچک حالت حاشیه سوزی و قاشقی پیدا کردن و بین رگبرگها کلروز داره.شکوفه هاش هم باز نشده.آیا کمبود روی داره؟در صورت محلولپاشی آیا خوب میشه؟ضمنا آخر فصل سال قبل انتهای شاخه ها حالت جارویی پیدا کرده بود.متشکرم مهندس.

سلام روی و‌آهن بهش بدید

علیرضا پنج‌شنبه 17 فروردین‌ماه سال 1396 ساعت 11:53 ق.ظ

با تشکر فراوان بخاطر جواب راجع به زردآلو
آیا ممکنه کمبود کلسیم هم باشه؟ضمنا از دو طرف جوانه های خشک شده داره مجددا جوانه رشد می کنه.آیا این جوانه ها تبدیل به شاخه می شن؟متشکرم جناب مهندس.

سلام عزیزم من سوال قبلیتو یادم نمیاد اما کمبود کلسیم معمولا روی میوه تاثیر میزاه

احمد قنبری پنج‌شنبه 31 فروردین‌ماه سال 1396 ساعت 08:51 ق.ظ

با سلام مطالب بسیار خوب بود اما هنوز بنده نتوانستم علت ریختن گلهای در ختان را متوجه بشوم بعضی کارشناسان فرمودند در زمان گلدهی آب به درختان ندهید و بعضی هم گفتند آب بدهید هر دو را امتحان کردم نتیجه نداشت . از کودهای اورکانیک هم استفاده می کنم اخیرا هم از سولفات آمونیوم استفاده کردم هنوز نتیجه حاصل نشده است چه کنم.

سلام توی مرحله گلدهی نباید به درخت آب داد مثل این هست که شما صبح ناشتا دوتا لیوان آب بخوری بعد از گلدهی هم همراه با کود اوره آبیاری کنید

Fatemeh سه‌شنبه 5 اردیبهشت‌ماه سال 1396 ساعت 05:28 ب.ظ

سلام
با تشکر از سایت خوبتون، راستش سه تا از درختای گردوی باغچه ما نصفشون خشک شده و نصف دیگه کاملا سبزن.. با هم فاصله هم دارن. علت چی میتونه باشه؟

سلام احتمالا کم آبی

Rehaneh جمعه 8 اردیبهشت‌ماه سال 1396 ساعت 07:37 ب.ظ

ali bod

یحیی فرهادی جمعه 8 اردیبهشت‌ماه سال 1396 ساعت 10:40 ب.ظ

باسلام دوست عزیز عنصر زودتر رسیدن میوه هلو کدام یک از عناصر ازت یا فسفر یا پتاس می باشد؟و آیا می شود آن را بصورت محلول روی درخت پاشید؟

سلام هیچ کدوم بله محلول پاشی هم میشه کرد

محسن دوشنبه 11 اردیبهشت‌ماه سال 1396 ساعت 12:58 ب.ظ

با سلام .بسیار از مطالبتان استفاده کردم
ایا براده اهن را میتوان بجای کود اهن استفاده کرد؟
بسیار ممنون

سلام شدن میشه اما خیلی دیر جواب میده مثل اینه که شما به جای نون خمیر یا آرد بخوری

ارمین فرد پنج‌شنبه 28 اردیبهشت‌ماه سال 1396 ساعت 04:36 ب.ظ

با سلام ببخشید من چندنهال خرمالوکاشتم که دوتای انهابرگهاش پژمرده شدن و سوختن ویکبارکلات آهن استفاده کردم اما همچنان پژمرده انده لطفا مرا راهنمایی کنید با تشکر7

سلام فکر احتمالا کمبود روی باشه

محمدرضا اقا محمدی دوشنبه 8 خرداد‌ماه سال 1396 ساعت 10:36 ق.ظ

باسلام وخسته نباشید درخت انجیری داریم پربار ماشا...بار فراوانی میدهد باور نکردنی ولی در اخر خوب نمیرساند بیشتر کارهای کشاورزیشو انجام دادیم از قبیل سمپاشه که طبق نظر کارشناس کشاورزی بوده وکوده .غیره......لطفا مارو راهنمایی کنید

سلام یه قارچ کش هم بهش بزنید

منیره سه‌شنبه 9 خرداد‌ماه سال 1396 ساعت 04:27 ب.ظ

با سلام ، یه سوال داشتم. اگه درختی در حال خشک شدنه برای احیاش چیکار باید کرد و آیا شرکتهایی هستن که اینکارو انجام بدن...ممنون میشم راهنمایی ام کنید.

سلام چه درختی و در چه مرحله ای با چه علایمی هست

رضا جمعه 12 خرداد‌ماه سال 1396 ساعت 01:39 ب.ظ

خیلی خوب و اموزنده بود واقعا ممنون فقط اگر فایلشو بذارید ک بتونیم دانلود کنیم دیگه عالی میشه

علی نیکو یکشنبه 14 خرداد‌ماه سال 1396 ساعت 02:30 ب.ظ

سلام با تشکر از مطالب خوبتون فوقولاده و مفید بودن

ابوالفضل شنبه 20 خرداد‌ماه سال 1396 ساعت 03:25 ق.ظ

سلام مطالب فوق العاده عالی بود
چرا در کنار درخت می گویند علاوه براده آهن، می گویند باید خاک اره ریخت
ممنون

خاک اره برای اینه که خاک رو سبک کنه و ریشه بتونهدآزادانهدحرکت کنه و نفس بکشه

یاسر یکشنبه 28 خرداد‌ماه سال 1396 ساعت 02:22 ق.ظ

با عرض سلام و خسته نباشید.ما باغ شلیلمون چند روزی هست که زردی در برگهای بالایی به صورت کلی و در بیشتر درختان دیده میشه و رفته رفته بیشتر میشه. رگ برگ ها سبز و مابین رگ برگ ها زرد میشه. و بعضی از برگ ها از فرم اصلی خارج و هالت پیچیدگی به خود گرفتن و رفته رفته رنگ برگ ها مایل به سفید میشن..در ضمن دو هفته ای هم میشه که باغ رو ابیاری کریمانه راهنمایی کنید ممنون میشم. . ممنون از مطالب خوبتون و آرزوی موفقیت و سلامتی برای مهندس عزیز

سلام علایم کمبود اهن و روی هست صد گرم آهن کلات و‌سولفات روی بهش بدین

علی یکشنبه 28 خرداد‌ماه سال 1396 ساعت 06:38 ق.ظ

سلام خسته نباشید توزیع درباره کودها خیلی عالی ممنون
یک سوال دارم درخت شاه میوه دارم یک عدد که انقدر شیره داره که تمام میوه هاش را تا اندازه که میشه گفت شکل میوه گرفته باشه میریزه زمین و خیلی ضعیف هست بفرمایید چه دستوری میدهید که مشکل را برطرف کنم
از حسن نیت و صبر شما نهایت تشکر را دارم

سلام اگه شیره داره احتمالا قارچی هست

نگار مهرابیان شنبه 3 تیر‌ماه سال 1396 ساعت 12:20 ب.ظ

سلام وابسته نباشید من تو باغچه ام گل رز و درختان میوه دارم و زمین هم چمن هستش متاسفانه الان دو هفته میشه همشون دارن زرد میشن و دیگه گل نمیدن میشه راهنمایی کنین

سلام عکساشو برام ایمیل کنید شاید کرم سفید ریشه داشته باشه

محمدرضا شنبه 17 تیر‌ماه سال 1396 ساعت 07:51 ب.ظ

سلام خسته نباشید آقای مهندس تعدادی درخت گردو 10ساله دارم ک چند سال پیش کود سوپر فسفان در دو سال پی درپی برایشان ریختم چند سال که علایم آن سوختگی برگها بود وعدم رشد حالا هم عدم رشد و ریز شدن میوه لطفا" راهنمایی فرمایید باید چکار کنم با کمال تشکر

سلام فسفات کم استفاده کنید اونم دو سالی یه بار اما علت سوختگی فکر میکنم کم آبی و گرمای زیاد باشه

مسعود سه‌شنبه 20 تیر‌ماه سال 1396 ساعت 09:45 ب.ظ

سلام
علت بی ثمر بودنه درخت میوه چیه؟
آیا درختی رو ک با هسته بکاریم و بزرگ بشه بی ثمر میشه؟

سلام بعضی از درختا اصطلاحا نرک میشن اگه امکانش هست بهش پیوند بزنید

محمد سه‌شنبه 27 تیر‌ماه سال 1396 ساعت 04:12 ب.ظ

با سلام
چند هفته پیش درخت زردآلوی ما که بار خیلی زیادی داشت یکدفعه برگهایش به صورت بی حال درآمد و آویزان شد و الان حدود یک چهارم برگهایش ریخته در حالیکه برگ ها سبز هستند هنوز. میوه ها هم آبداری خود را از دست داده و تا حدود خیلی کمی چروکیده هستند. هفته ای جداقل یکبار به درخت آب می دهیم. بعد از این حال درخت رو به بهبود است. به نظر شما مشکل از چیست? احتمال مسمومیت درخت با سم هم وجود دارد?

سلام از بار زیاد هست سریع بارشو بچینید پاشو بیل زنی کنید آب هم بیشتر بهش بدید

حمید بابایی دوشنبه 2 مرداد‌ماه سال 1396 ساعت 08:37 ق.ظ

سلام وعرض ادب
درخت شلیل دادم حدود سه سال هست کاشتم و امسال خیلی پربار هست ولی همه میوه ها نارس و کوچک موندن وبرگهای درخت هم سبر کم رنگ شدن ممنون از راهنمایی شما

سلام کوچک موندن به خاطر پر باری هست همون اول بهار باید میوه ها رو تعدیل میکردید اما زرد شدن علت های زیادی داره اگه برگا زرد هست و رگبرگ ها سبز کمبود آهنه

مصطفی سه‌شنبه 10 مرداد‌ماه سال 1396 ساعت 11:46 ق.ظ

سلام ممنون از مطالب مفید وآموزنده شما واقعا استفاده میکنیم انشا.. که موفق باشید
یه سوال هم از حضورتون داشتم من خودم باغ مرکبات دارم، یه مشکل که جدیدا برام پیش اومده اینه که با وجود اینکه آب کافی هم در اختیار درختانم قرار میدم (آبیاری قطره ای)بعضی از درختها علائم کمبود آب دارن رنگشون یکم روشن شده ،ریزش برگ دارن و برگها کوچیک شدن آیا برای شما مقدور هست که با این توضیحات مشکل درختهام رو برام توضیح بدین یا داروی مفیدی برای این وضع ‌. آیا میتونه بخاطر آب زیاد ریشه توانایی جذب نداشته باشه ؟ پیشاپیش ممنون از پاسختون

سلام احتمالا از خاک پای درخته شاید خاک زیادی سنگینه یا پ هاش بالایی داره حتما خاکتونو بدید آزمایش

محمد یکشنبه 22 مرداد‌ماه سال 1396 ساعت 10:10 ب.ظ

با سلام و ممنون از مطالب آموزندتون.برگ درختان سیب ما رشد نمیکنه کوچیک مونده و جوانه هم نمیزنه. بنظرتون مشکل از چی میتونه باشه؟ کمبود مواد معدنیه یا دلیل دیگه ای داره؟ ضمنأ اخیرن آبیاری مناسبی داشتیم و از کودهای سفید و ۲۰‌‌‌×۲۰×۲۰ هم استفاده کردیم ولی نتیجه نداده
با تشکر دوباره از مطالب خوبتون

سلام عکسشو برام ایمیل کنید

حسین رئیسی سه‌شنبه 24 مرداد‌ماه سال 1396 ساعت 12:48 ب.ظ

سلام
امسال ۲ هزار متر درخت به وهلو کشته ام .چه کودی به زمین بدهم. ممنون

سلام امسال هیچی لازم نیست

مهدیه شنبه 22 مهر‌ماه سال 1396 ساعت 12:34 ب.ظ

سلام و خسته نباشید. برای درختان گردویی که داریم ( شاید عمرشون بیشتر از 50 سال باشه) و برگهاشون زرد میشن و مغز بیشتر گردوهاشون سیاه هست، خیلی ها سفارش کرده اند که براده آهن و سنگ نمک بدهیم. به نظر شما مقدارشون باید چقدر باشه و چه فصلی باید داده بشه؟؟؟

سلام براده اهن خوبه اما دیر جذب میشه از سولفات آهن چرا استفاده نمیکنید گندم ارد خمیر و نان همگی از یه ماده هستند اما فقط نان رو میشه خورد براده اهن هم حکایتش همینه

محمد چهارشنبه 26 مهر‌ماه سال 1396 ساعت 02:10 ق.ظ

سلام
واقعا دستمریزاد. چقدر با صبر و حوصله جواب سوالهای بچه ها را میدین.
من تازه پنج شش ماهه بدجور عاشق گل و گیاه شدم. اما جایی برای کاشت نداشتم. بالاخره بیرون منزل برادرم تونستم یه باغچه چهار متری در عرض دیوار بیرونی درست کنم. خاک را تا عمق یک و نیم متر تعویض کردم. خاک به همراه کود گاوی از مصالح فروشی ها خریدم. بعد گل فروش گفت کود زیاد ریختی. حتی به نظر میاد کود خیلی هم پوسیده نبوده چون بو میداد. خلاصه تا سی سانت روی اون خاک اولیه ، خاک بدون کود گاوی ریختم و تنها ورمی کمپوست بهش اضافه کردم. الان که درختها و گلهام را کاشتم حتی تا سه روز در میون که آب میدم زمین حالت خیس داره ولی ترک ترک میشه. میگن خاک خیلی رسی.
میگن باید خاک برگ اضافه کنم ولی من اون قدر درختچه و گل کاشتم که دیگه نمیشه خاک را بیل زد چون می ترسم به ریشه ها آسیب برسونم.
از نهال لیمو ترشم با اینکه دو هفته اس کاشتم میوه کوچولو جونه زده. لاوسون ها و درخت توری و ابریشم مصری کاشتم
معذرت می خوام که زیاد حرف زدم . از شوق زیادیه که نسبت به گل و گیاه پیدا کردم

سلام خوب عزیزم یه جایی هم برای بیل زنی سالانه درختا میگذاشتی اگه خاک رسی هست کود برگ و ماسه بهش اضافه کن

پرویز احمد امینی سه‌شنبه 7 فروردین‌ماه سال 1397 ساعت 09:45 ق.ظ

برای تداوی زرد شدن انار باید چه کار کرد حاله درخت های انار من دچار این مشکل شده است به انتر نیت کی هم مراجعه میکنیم دلیلی قانع کننده و جواب سحی پیدا نه میکنیم و در ساحه ما هم متخصصین هم نیست که برای ما یک داروی مفید عرضه نماید لحاظا خواهشمندیم که یک داروی مفید برای ما هدایت بدهید تا بتوانیم از این مشکل جلوګیری نمایم.
علام امراض به این ګونه در درختان دیده میشود.
۱ـ زرد شدن برګ ها در از شروع سال تا اخیر سال
۲ـ کوچک شدن برګ ها و ریختن انها
۳ـ درختان خیلی بی قوت حتا علت خشک شد شاخه های انار
۴ـ بی بار یعنی بی میوه

سلام کل برگ ها زرد میشه یا فقط برگ های جوان ؟ به نظر من شما یه کود تقویتی که همه عناصر از جمله npk رو داشته باشه بهش بده بعدم انار نیاز به هرس زیاد داره هر ساله باید هرس بشه

محمد شنبه 1 اردیبهشت‌ماه سال 1397 ساعت 07:38 ب.ظ

سلام علیکم...ما باغ مرکبات پرتقال داریم اولین سال هست خریدیم ینی حدود چن ماهی میشه قبل از سال جدید تقریبا برج یازده بود که ما شروع به پاکن درختان و کوددهی کردیم کود حیوانی بهش دادیم از اون موقع تا هفته پیش مشکلی نداشت درختا اما ی هفته ای هست که بعضی از درختا برگاشون شروع کرده به زرد شدن ضعیف شدن اگر مشکل از کود هم بود که باید همش همینطور میشد به نظر شما مشکل چیه؟(((((((((((((اینم اضاف کنم که بعد از بارندگیهای اخیر این اتفاق براش افتاد!))))))))

سلام کود حیوانی نپوسیده باعث میشه در موقع پوسیده شدن پای درخت آهن و ازت خاک رو از بین ببره کود نپوسیده پای درخت نریزید یه آهن کلات با نیترات بهش بدید

عباس جمعه 11 خرداد‌ماه سال 1397 ساعت 10:22 ق.ظ

سلام علیکم
سال گذشته باردهی درختهای زردالو کم بود ولی میوه ها بسیار شیرین و خوش طعم. اما امسال باردهی چندین برابر بود، لکن:
1 میوه ها یکهفته زودتر رسیدند
2 بعضی کاملا رسیده و ریخته بودند و لی برخی هنوز چندروزی برای رسیدن وقت داشتند
3 میوه های رسیده را که چیدیم کم آب و به طور عجیبی بی مزه بودند در حالی که برگهای درخت سبز و شاداب هستند و هفته ای یک بار هم آبیاری می شوند
به استحضار می رسانم وقتی هنوز میوه ها نارس بودند کمی کود اوره به درختان دادیم
علت کم آب و بی مزه شدن میوه مورد تقاضاست.
با سپاس و امتنان - اسدی از کرمان

سلام زرد الوی پیش رس معمولا بی مزه هست راجع به رسیدنش هم زردالو حالش همینه همه میوه ها یک جا نمیرسه هر چی هم پربارتر باشه کیفیت پایینتر هست

حسین یوسفی دوشنبه 11 تیر‌ماه سال 1397 ساعت 09:18 ق.ظ

سلام من یک باغ کوچک زردالودارم .امسال بیست درصدمیوه ها ازته سوراخ ودارای ابسه شده و ازهمان ناحیه فاسد میشود .ممنون میشم علت و معالجه رابرای سال بعدبفرمائید

سلام احتمالا کمبود مس هست

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد